PROSEČNA PENZIJA POSLE POVEĆANJA BIĆE 31.000 DINARA! Od januara više novca na računu starijih građana
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

odlično

PROSEČNA PENZIJA POSLE POVEĆANJA BIĆE 31.000 DINARA! Od januara više novca na računu starijih građana

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada

Objavljeno:

Iako je do skora bilo najavljivano da bi penzije od januara trebalo da rastu pet odsto, povišica za narednu godinu, ipak, će biti veća.

Imajući u vidu rast inflacije, ali i pad ukupnog broja penzionera u korist radnika, u ovom trenutku realno je očekivati povećanje primanja najstarijih za 5,5 odsto. Svih 1,7 miliona penzionera procentualno će dobiti istu povišicu, a to bi prosečnu penziju od 29.372 dinara uvećalo za 1.615 dinara na 30.987 dinara u proseku.

Povećanje će se naravno računati u odnosu decembarski prosek, čiji iznos će se tek saznati, ali s obzirom da se prosek po mesecima za ovu godinu razlikovao tek za nekoliko dinara, za očekivati je da i prosečna januarska penzija, koja će prva biti uvećana, bude približna sumi od 31.000 dinara.

Praktično, oni koji imaju veću penziju, vrednosno će dobiti "deblju kovertu", ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 825 i 1.100 dinara više. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od naredne godine svakog meseca primaće oko 1.650 dinara više nego danas.

Penzije će u narednoj godini, inače rasti po švajcarskom modelu.

TA+akvo obračunavanje u Srbiji je stupilo na snagu u januaru prošle godine, i to praktično znači usklađivanje rasta sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

„Švajcarska formula“, inače, bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006. kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, a u okviru tadašnjeg aranžmana MMF. Od tada su penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Svim penzionerima stiže i po 20 evra u decembru, a onda i 20.000 dinara u februaru.

Sada se zna i koliko će rasti plate u javnom sektoru od naredne godine.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.