MINISTAR MALI OTKRIO KADA ĆE BITI ISPLAĆENO 20 EVRA: Prvo ih dobijaju tri grupe građana
Mali, Foto: Printscreen/Prva

VAŽNO

MINISTAR MALI OTKRIO KADA ĆE BITI ISPLAĆENO 20 EVRA: Prvo ih dobijaju tri grupe građana

Na pitanje da li ga brine inflacija, koja će, prema projekcijama, biti na gornjoj granici od četiri odsto, Mali je istakao da MMF i druge institucije kažu da će se inflacija smiriti u drugom kvartalu sledeće godine

Objavljeno: 09:16h

Dodatnih 20 evra pomoći države će prvo biti uplaćena penzionerima, korisnicima socijalne zaštite i osobe koje izdržavaju kazne – 7. decembra, dok će 8. i 9. decembra 20 evra dobiti ostali građani, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

Napomenuo je da se smirivanje inflacije, koja je prema projekcijama na gornjoj granici, očekuje u drugom kvartalu sledeće godine.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da prijava za dodatnih 20 evra počinje danas i da će za tu pomoć moći da se prijave svi građani koji se nisu prijavili za prethodnu pomoć, dok svi koji su dobili po 30 evra u maju i novembru ne moraju da se prijave.

- Mi smo ovu prijavu otvorili za one koji su u međuvremenu postali punoletni, koji su dobili državljanstvo, prebivalište, koji su se predomislili da ipak hoće da dobiju deo pomoći od države. Ja sam u osam sati dobio informaciju da se 3.500 građana prijavilo za ovu pomoć - kazao je Mali.

Istakao je da će pomoć prvo biti uplaćena penzionerima, korisnicima socijalne zaštite i osobe koje izdržavaju kazne - 7. decembra, dok će 8. i 9. decembra 20 evra dobiti ostali građani.

- Osam milijardi evra smo ukupno uložili da pomognemo našoj privredi, da pomognemo građanima Srbije. Svako obećanje koje smo dali isplatili smo i ispunili smo i u dan i u dinar. Zato imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto za ovu godinu, a s druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost - naveo je Mali.

Dodao je da će udeo javnog duga Srbije u bruto društvenom proizvodu biti 58,2 odsto, što je, kako je naveo, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

- U doba krize država se pokazala, reagovala, pokazala da je ozbiljna, da je stabilna i mi smo našu privredu spasli - rekao je Siniša Mali i dodao da je makroekonomska stabilnost najveća pomoć privredi.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

"Očekujemo smirivanje na polju inflacije"

Na pitanje da li ga brine inflacija, koja će, prema projekcijama, biti na gornjoj granici od četiri odsto, Mali je istakao da MMF i druge institucije kažu da će se inflacija smiriti u drugom kvartalu sledeće godine.

- To je inflacija koja je podstaknuta ponudom, uvezena je spolja zbog cene energenata, zbog svih prekida u lancima snabdevanja koji su izazvani kovidom 19. Dakle, mi očekujemo smirivanje na tom polju - naveo je Mali.

Govoreći o konkretnim paketima pomoći građanima, Mali je naveo da ih u ovom trenutku nema, ali da nije rekao da ih neće biti.

- Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava kada je kovid u pitanju, kada je, pogotovu, energetska kriza u pitanju i ono što je za mene najvažnije, za budžet za narednu godinu, vi imate u tom budžetu povećanje plata u javnom sektoru za 7,3 odsto, sedam odsto za sve zaposlene, osam odsto za one koji su u vojsci - rekao je Mali.

Podsetio je i na povećanje penzija po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, kao i na to da će penzionerima biti isplaćeno dodatnih 20.000 dinara, čime će povećanje iznositi 11,2 odsto.

- Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto. Minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, 300 evra, tako da sa te strane to je podrška građanima i životnom standardu građana - kazao je Mali.

"Više od 480 milijardi dinara u budžetu za auto-puteve, bolnice i škole"

Mali je naveo da je budžetom predviđeno više od 480 milijardi dinara za kapitalna ulaganja - za auto-puteve, ulaganje u bolnice i škole.

- To je naša podrška privredi u smislu podsticaja razvoja koji mi kao država dajemo i to se pokazalo kao najvažnija i uspešna politika s obzirom da očekujemo ove godine rast od preko sedam odsto našeg BDP-a - rekao je Mali.

Govoreći o rastu za iduću godinu, Mali je rekao da su predvideli 4,5 odsto, ali je napomenuo da su uvek konzervativni kada su te procene u pitanju.

- Za ovu godinu smo projektovali šest odsto, biće preko sedam. Evropska komisija je podigla svoje prognoze da ćemo umesto 5,3 rasti 6,7. To su potvrdili i MMF i Svetska banka. Dakle, Srbija pobeđuje u ekonomiji, Srbija ostvaruje nikada više stope rasta uprkos velikoj globalnoj krizi izazvanoj kovidom 19, što pokazuje i ozbiljnost, ali na kraju krajeva i pravičnost naše ekonomske politike - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.