PETROVIĆ O TROŠKOVIMA OBRADE KREDITA: Kraj nesigurnosti!
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

neujednačenost

PETROVIĆ O TROŠKOVIMA OBRADE KREDITA: Kraj nesigurnosti!

Desetinama godina igrano je po pravilima i onda preko noći neko kaže 'puj pike ne važi', iako odluka o efektivnoj kamatnoj stopi važi od 2006, a Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga od 2011. godine

Objavljeno:

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji i izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović izjavio je da Vrhovni kasacioni sud nije izmenio pravni stav o troškovima obrade iz kredita 2018. godine, već da ga je dopunio i tako doprineo "ponovnom uspostavljanju istih pravila koja su važila" od donošenja propisa o troškovima banaka.

Petrović je u intervjuu za današnju "Politiku" ocenio da su tužbe građana protiv banaka, "koje su počele da se pojavljuju pre četiri godine" i neujednačenost postupanja sudova dovele do ogromne pravne nesigurnosti za poslovanje finansijskog sektora.

"Desetinama godina igrano je po pravilima i onda preko noći neko kaže 'puj pike ne važi', iako odluka o efektivnoj kamatnoj stopi važi od 2006, a Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga od 2011. godine", rekao je Petrović i dodao da je Vrhovni kasacioni sud nedavno pojasnio svoj prethodni stav o obrazloženju strukture stvarnih troškova banaka.

"Zato je taj stav dopunjen pojašnjenjem da banka nije dužna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova...niti jedan biznis, pa ni advokati nisu dužni da obrazlažu mehanizme za svoje tarife i troškove, a sam korisnik pre kupovine robe ili usluge, pre potisivanja ugovora, odlučuje da li je spreman da uđe u takav ugovor ili ne", rekao je Petrović.

Bonus video:

03:55

NEBOJŠA MEDOJEVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Ključ je da se demontira režim DPS, došlo je do srastanja kriminala i institucija

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.