BEZ POSLA I 10.000 NASTAVNIKA IZ SRBIJE? Zbog mera kineske vlade pogođeni mnogi naši ljudi!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

IZVOR PRIHODA

BEZ POSLA I 10.000 NASTAVNIKA IZ SRBIJE? Zbog mera kineske vlade pogođeni mnogi naši ljudi!

Ima slučajeva i da nastavnici napuštaju škole, ali ostaju u kontaktu sa svojim učenicima i drže im časove privatno.

Objavljeno:

Zbog mera kineske vlade mnogobrojne škole iz Srbije koje putem interneta predaju engleski jezik deci u Kini već su zatvorene, dok neke još rade i nadaju se da će naći način da prežive.

Naime, Vlada Kine odlučila je da se ovakve ustanove zatvore, čime je pogođeno oko 10.000 ljudi u Srbiji kojima je predavanje engleskog kineskim mališanima jedini izvor prihoda.

- Zatvorene su najveće i najpoznatije škole već tokom avgusta, a svakoga dana stižu informacije o nekoj školi koja se zatvara - kaže, za "Novosti", Tamara Petrović iz Udruženja radnika na internetu.

- Ne postoji mogućnost da se izbegne gubitak posla, ukoliko predajete engleski jezik kineskoj deci. Izražavanje nezadovoljstva kineskih roditelja je veliko, jer je ova reforma pogodila lokalne trening centre, odnosno škole u kojima su deca boravila vikendom i raspustima, paralelno sa redovnom nastavom.

Ona naglašava da se uz ukidanje ovih škola, ukidaju i onlajn platforme.

- Ako bi kineska vlada popustila pod pritiskom javnosti, moglo bi da dođe do obnavljanja ove industrije - ističe naša sagovornica.

- Zasada je situacija prilično sumorna, naši frilenseri koji se bave predavanjem engleskog jezika kineskoj deci svakodnevno ostaju bez posla.

Istovremeno, N. Ž. iz Niša, koja drži ovu vrstu nastave, kaže nam da njena škola još nije zatvorena, ali da joj ta opasnost preti. Ona ističe da su kineske vlasti zabranile časove za decu mlađu od 14 godina, pa se i škole, ali i roditelji dece iz Kine dovijaju kako da izbegnu zatvaranje.

- Tako neke škole uzimaju decu stariju od 18 godina, a i roditelji koji su zadovoljni našim nastavnicima "kupuju" časove unapred za dve godine, kako bi time odložili zatvaranje škole, jer ono što je plaćeno mora da se odradi, a mogućnost refundacija novca ne postoji - pojašnjava N. Ž.

- Ima slučajeva i da nastavnici napuštaju škole, ali ostaju u kontaktu sa svojim učenicima i drže im časove privatno.

Inače, nastava se odvija putem platforme koja je posebno kreirana za ovu vrstu časova, nema višečlanih grupa već su časovi "jedan na jedan", a cena je sedam dolara za sat učenja. Nastavnici iz Srbije veoma su traženi, jer su vrlo stručni a jeftiniji su od nastavnika iz, na primer, Amerike, kojima je engleski jezik prvi jezik.

ODLUKA CENTRALNOG KOMITETA KP KINE

CENTRALNI komitet Komunističke partije Kine i Državni savet te zemlje objavili su krajem jula smernice iz oblasti obrazovanja. Prema tim pravilima, kompanije u Kini će moći da nastave da obavljaju ovu delatnost samo ako se odreknu profita, a nastavnicima koji žive van ove zemlje neće biti dozvoljeno da podučavaju kineske učenike. Odabrano je devet gradova u kojima će plan Komunističke partije zaživeti kao pilot-projekat - Peking, Šangaj, Šenjang, Gvangžu, Čengdu, Žengžu, Čangži, Vejhai i Nantong.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.