GRAĐANI OMAMLJENI PONUDOM BANAKA: NA 100.000 dinara, kamata samo 3.000
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

keš krediti

GRAĐANI OMAMLJENI PONUDOM BANAKA: NA 100.000 dinara, kamata samo 3.000

Poslednjih nekoliko meseci interesovanje za keš kreditima je povećano u gotovo svim bankama, a najčešći razlog zaduživanja građana je bio nedostatak novca za letovanja ili, pak, renoviranje svojih nekretnina

Objavljeno:

Tražnja za keš kreditima u Srbiji ne jenjava. Naprotiv, raste iz mesec, a kako odmiče leto građani sve lakše posežu za kreditima u bankama. Nisu to veliki iznosi, tvrde nam bankari, neko uzima 1.000 evra, neko dve ili tri, neko tek toliko da pokrije troškove kupovine školske opreme ili nove garderobe za đake.

Na kraju jula ukupno se po bankarskim kreditima u Srbiji dugovalo 3.011 milijardi dinara, a u odnosu na prethodni mesec bilo je to uvećanje od 1,5 odsto. Građani su istovremeno dugovali 1.275 milijardi dinara, od čega su keš krediti bili čak polovina, navodi se u najnovijem izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Poslednjih nekoliko meseci interesovanje za keš kreditima je povećano u gotovo svim bankama, a najčešći razlog zaduživanja građana je bio nedostatak novca za letovanja ili, pak, renoviranje svojih nekretnina. Zbog relativno povoljnih uslova za vraćanje ovih pozajmica, mnogi se u banci zadužuju i za manje od stotinak hiljada dinara, čime pokrivaju svakodnevne troškove.

Svaka banka ima svoje uslove i oni su pre svega vezani za visinu kamatne stope, ali ono što je isto za sve, jeste činjenica da od visine pozajmice, dužine otplate ali i visine primanja, zavisi i iznos mesečne rate.

Što se tiče kamate one su različite u bankama i kreću se od 8 do 12 odsto godišnje.

Praktično, za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 8.791 dinar, a iznos koji bi vratio je 105.499,08 dinara.

Za one klijenti koji apliciraju on-lajn ovaj kredit može biti jeftiniji i za 2.000 dinara, što znači da na 100.000 kredita, za godinu dana vraćate oko 103.000.

- Poslednjih dana veliki je broj klijenata koji se interesuju za keš kredite. Iznosi za koje su zainteresovani uglavnom se kreću od 200.000 do 500.000 dinara i sa rokom vraćanja od 12 do 36 meseci. Period za koji se opredeljuju da ga vrate je od 12 do 24 meseca - navode u nekoliko banaka koje smo kontaktirali.

Primer za kredit od 100.000 dinara

kamata - 10 posto

rok otplate - 12 meseci

mesečna rata - 8,791 dinar

iznos koji treba da se vrati - 105.499 dinara

Imajući u vidu dešavanja na svetskom finansijskom tržištu, značajnije promene kamata ne bi tako brzo trebalo očekivati. Pema novim smernicama koje je Evropska centralna banka objavila u julu, kamatne stope će ostati na trenutnim ili nižim nivoima sve dok inflacija ne dostigne dva odsto i na tom nivou se održi.

Najnovije projekcije Sistema federalnih rezervi predviđaju nešto ranije povećanje referentne kamatne stope nego što su bile prethodne pretpostavke, ali ne pre 2023.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.