SRBIN 7 GODINA OTPLAĆUJE KREDIT KOJI NIJE NJEGOV: Otkrio je kako je UPAO U VELIKI PROBLEM, dobro obratite PAŽNJU
Banka/ilustracija, Foto: Profimedia

tužno

SRBIN 7 GODINA OTPLAĆUJE KREDIT KOJI NIJE NJEGOV: Otkrio je kako je UPAO U VELIKI PROBLEM, dobro obratite PAŽNJU

Međutim, kada dužnik premine a iza njega ostane imovina vrednija od preostalog duga, otplatu bi trebalo da preuzmu naslednici

Objavljeno: 19:37h

Portalu Nova.rs javio se čitalac D. V. koji kao žirant već sedam godina otplaćuje kredit umesto osobe koja je preminula jer porodica, koja je imovinu nasledila, odbija da u tome učestvuje. Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva objašnjava za portal Nova.rs da to jeste situacija koja može da zadesi žirante, ali da oni imaju pravo da naslednike tuže i, ukoliko je nasleđena imovina vrednija od kredita, povrate novac.

D. V. koji već sedam godina otplaćuje kredit koji mu je na teret pao kao žirantu, priča za Nova.rs kako je upao u problem:

“Pristao sam da budem žirant drugarici koja je uzela kredit za renoviranje kuće, koja je nakon toga preminula, a kuću nasledila njena porodica. Nakon toga je ceo teret kredita pao na mene, porodicu nije zanimalo, a ni banku.”

Gavrilović kaže da kada žirant potpiše ugovor o jemstvu, on preuzima na sebe sve obaveze podjednako kao nosilac kredita, što znači da kada zaduženi ne plaća, bilo zato što je ostao bez novca ili nalazi način da to izbegne, plaća žirant sve dok ne vrati sve rate.

Međutim, kada dužnik premine a iza njega ostane imovina vrednija od preostalog duga, otplatu bi trebalo da preuzmu naslednici.

“Ukoliko naslednici, kao u pomenutom slučaju, ne žele da preuzmu obavezu otplate kredita, žirant nastavlja da otplaćuje rate, ali ima pravo da ih tuži i dobiće ih na sudu”, objašnjava Gavrilović i dodaje:

“Postoji odrednica zakona o obligacionim odnosima koja kaže da oni koji naslede imovinu nasleđuju i dugove u vrednosti te imovine. To znači da ako naslede stan koji vredi 50.000 a on vredi 100.000 onda taj dug moraju da vrate. Ako naslede stan od 50.000 a dug je 100.000 onda dug vraćaju samo do vrednosti stana.”

Dodaje da ljudi najčešće pristaju da budu žiranti prijateljima, kolegama s posla, rođacima, ali postoje i slučajevi u kojima pristaju da budu žiranti čak i ljudima koje ne poznaju.

“Onaj ko uzima kredit treba da bude svestan toga da u jednom trenutku može on da postane glavni dužnik. Zato treba dobro da proceni da li onaj za koga garantuje može taj kredit da vraća, da sazna koliki kredit taj neko podiže, na koji rok”, poručuje.

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.