ZA NEPOVEROVATI: Poslovi u Srbiji doživeli BUM, za jedno radno mesto nudi se čak 2.000 evra
Foto: Zorica Pantelić

ekspanzija

ZA NEPOVEROVATI: Poslovi u Srbiji doživeli BUM, za jedno radno mesto nudi se čak 2.000 evra

Uprkos situaciji sa koronavirusom, u prvih sedam meseci 2021. godine tržište rada u Srbiji pokazalo je povećanje potražnje za kadrovima za 56 odsto u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno:

Marko Vučetić sa sajta za zapošljavanje "Poslovi Infostud" za RTS kaže da je posao dostavljača doživeo ekspanziju tokom korone, a da se trend nastavio do danas.

Vučetić ističe da ga nije iznenadila činjenica da je ove godine zabeležen skok u ponudi radnih mesta, jer se taj trend video i prethodnih godina i u povećanju broja oglasa na sajtu.

- Situacija je bila izazov za tržište rada, ali se tržište rada oporavilo već u maju i počelo da raste. Ne treba da nas iznenadi ova brojka za povećanje od 56 odsto - kaže Vučetić o ovogodišnjem povećanju potražnje za kadrovima, u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima sajta "Infostud", 13.000 oglasa za posao objavljeno je na tom portalu više nego lane.

Srednja stručna sprema traženija

- Tržište je konstantno u ekspanziji. Najtraženije oblasti su trgovina, prodaje, IT, mašinstvo, elektrotehnika i administracija. Kada je reč o pojedinačnim pozicijama – to su prodavci, komercijalisti, administrativni radovi, telefonski operateri, vozači - ističe on.

Dodaje da se, u periodu kada je koronavirus počeo da se širi, pojavilo 1.400 novih firmi koje se bave dostavom hrane, te da su dostavljači bili u tom period jako traženi, kao i da se trend nastavio do danas.

Na pitanje da li se više traže osobe fakultatski obrazovane ili sa srednjom školom, Marko Vučetić kaže da ima više oglasa za one sa srednjom stručnom spremom – oko 60 odsto, dok je osobama sa završenim osnovnim i master studijama namenjeno 40 odsto oglasa na sajtu.

Dodaje da kandidati za oko 30 odsto više konkurišu na proleće i jesen, za razliku od sezone godišnjih odmora, leti i zimi.

U sezoni dostavljači najtraženiji

Vučetić kaže da je jedan od najtraženijih sezonskih poslova posao dostavljača, te da im je poprilično i dobra zarada, ali su traženi i prodavci za koje je cela prošla godina bila izazov, jer su ljudi konstatno kupovali i pravili zalihe.

Plata i do 150.000 dinara

Pojedini dostavljači iz Beograda uspevaju da zarade i do 150.000 dinara mesečno, ali za to treba da rade i po više od 10 sati dnevno, što je prilično naporono. Prosek je oko 100.000 dinara za Beograd, dok zarade u drugim gradovima padaju i za polovinu.

Naglašava da su zanatska zanimanja, pak, u deficitu – bravari, stolari, vodoinstalateri, kuvari, konobari, građevinci, kao i da zato što su zanatlije iz Srbije otišle u Zapadnu Evropu nema dovoljnog kvalitetnog rada.

- To pokazuje i jedan oglas koji se našao na 'Infostudu' za vodoinstalatere, gde je poslodavac imao potrebu da nađe kvalitetnog stručnjaka iz te oblasti. Nudio je platu od 2.000 evra i mogućnost smeštaja - navodi Vučetić, koji kaže da to pokazuje da se i sa zanatom u Srbiji može dobro zarađivati.

Kandidati koji najviše traže posao, ističe, su sa deset i više godina iskustva, kao između pet i deset, a najmanje su aktivni oni bez iskustva u poslu.

- Kandidati bez iskustva moraju da pokažu proaktivnost, jer posao neće doći. Ukoliko konkurišu i usavršavaju se, sigurno će doći do posla - zaključuje Marko Vučetić.

(Espreso/ Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.