LETNJA ŠKOLA ŠTEDNJE: Saznajte kako u par jednostavnih poteza da povećate sopstvenu ušteđevinu
Ilustracija, Foto: Profimedia

KORISNO

LETNJA ŠKOLA ŠTEDNJE: Saznajte kako u par jednostavnih poteza da povećate sopstvenu ušteđevinu

Mi vam predstavljamo nekoliko, praktičnih saveta koji mogu da vam pomognu u štednji

Objavljeno:

Jedan od centralnih problema ličnih finasija bila je, i ostala, štednja. Svi mi želimo da uštedimo i tako se sa jedne strane obezbedimo, a sa druge povećamo kvavlitet života, ali ako se okrenemo oko sebe, i uzmemo u obzir prihode, potrebe i želje. Postavlja se samo jedno pitanje. Kako?

U poslednje vreme smo okruženi brojnim savetima, koje nam preporučuju kako ekonomisti, matematičari i drugi stručnjaci, tako i drugi „obični“ ljudi na društvenim mrežama. Ipak, pored opštih pravila i matematičkih formula, malo je konkretnih saveta i poteza koje možete da povučete kako bi zapravo i uštedeli.

Mi vam predstavljamo nekoliko, praktičnih saveta koji mogu da vam pomognu u štednji.

Postavite cilj svojoj štednji

Kako bi uopšte započeli da štedite, potrebno je da jasno definišete cilj vaše štednje. Ukoliko imate novac, a ne i cilj kom težite sa uštedom istog, velike su šanse da ćete pasti u neki vid iskušenja. Tačnije, bez jasnog cilja štednje mnogo je lakše da pronađete opravdanje da sačuvani novac impulsivno potrošite. Zato sve veći i značajniji cilj, bilo da se radi o kupovini stambenog prostora, prevoznog sredstva ili putovanju na neku egzotičnu destinaciju, vam omogućava i sigurniju, bolju i dugoročniju uštedu.

Vodite evidenciju sopstvenog budžeta

Možda je suvišno isticati, ali niži mesečni troškovi dovode do veće ušteđevine. Da bi to bilo moguće potrbeno je da usvojite, evidentirate i kontrolišete svoj mesečni budžet. Ovde je pojednostavljenje ključno. Potrebno je da zapisujete, tj. evidentirate, sve troškove koliko god bili minimalni, i otkrijete u kojim to tačkama vi gušite svoj mesečni budžet.

Rešite se dugova

Vezano sa prethodnim savetom, ključno u započinjanju štednje je da počnete „sveži“, tj. da nemate dodatni pritisak na sopstveni budžet. Da bi vam finansije bile zdrave neophodno je da se rešite svih dugovanja, pogotovo onih skupljih. Naravno, štednja i dugovanje ne isključuju jedno drugo, ali svakako će vam biti lakše da ostvarite neku značajnu ušteđevinu ako se prvo oslobodite dugovanja.

Stvorite sebi dodatan izvor prihoda

Operisati, na mesečnom nivou, samo sa jednim izvorom prihoda je mnogima gotovo nemoguće. Generisanje novca, u najboljem slučaju iz nekog pasivnog izvora, može da se ispostavi vrlo jednostavnim. Okrenite se oko sebe i razmislite koje sve resurse možete da iskoristite u svrhu dodatne zarade. Iskoristite svoj socijalni kapital, svoje talente i hobije. Postoji sijaset aktivnosti od kojhih može lako da se zaradi bez muke.

Odredite koliko želite da uštedite u procentima

U štednji ne postoji nikakvo univerzalno pravilo, pa tako i suma koja se predlaže u brojnim savetima mnogima može da bude obeshrabrujuća. Prosto, s’ obzirom da nam se prihodi razlikuju, tako se i sume koje „stavljamo sa strane“ razlikuju, i sa tim na umu ne mogu svi podjednako da štede. Tu u igru ulaze procenti. Kako bi ostvarili kontinuitet u štednji, odredite određen procenat prihoda koji čuvate, bili oni 5 odsto, 10 odsto ili više.

Otvorite poseban račun za štednju

Vreme čuvanja novca u slamaricama je odavno prošlo, a i da ne bi dolazili u iskušenje da gurnete ruku u istu, pretpostavljamo da je došlo vreme da otvorite u banci račun za štednju i oročite željenu sumu. Tako sem što sprečavate sebe da trošite novac, imaćete i kamatu na ostavljenu sumu.

Koristite prednosti AIK eBanking i mBanking aplikacija

AIK banka je umesto dosadašnjih 5 štednih proizvoda : Oročeni depozit u EUR, USD i RSD sa siplatom kamate na kraju perioda oročenja, i štednja po viđenju u EUR i RSD, u okviru e Banking i mBanking aplikacije uvela još 3 : Oročeni depozit EUR sa isplatom kamate unapred ; Oročeni depozit EUR sa mesečnom isplatom kamatei Fleksi štednja;

Kako ih sada ima 8, AIK banka je jedina na domaćem tržištu sa ovako bogatom ponudom štednih proizvoda.

Pored toga mBanking aplikaciju AIK banke od ostalih izdvaja i: obavljanje transakcija plaćanja bez provizija, izuzetno povoljni kursevi za onlajn menjačnicu, najveći broj proizvoda u ponudi na domaćem tržištu digitalnih banaka i, što je ključno za vašu štednju, više nego povoljne kamate za onlajn štednju u evrima.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.