OTKRIVENO PET GROBNIH MESTA NA MORAVSKOM KORIDORU! Izvođači radova otkrili da li će se nastaviti gradnja!
Koridor, Foto: Pritnscreen

novo

OTKRIVENO PET GROBNIH MESTA NA MORAVSKOM KORIDORU! Izvođači radova otkrili da li će se nastaviti gradnja!

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je doneo meru zaštitnog arheološkog iskopavanja u dužini od 30 metara

Objavljeno:

Tokom radova na iskopu za temelj potpornog zida na 10,78 kilometru trase Moravskog koridora u blizini Varvarina, u zoni arheološkog lokaliteta Bedem Maskare, u podnožju južnog bedema vizantijske tvrđave, otkriveno je pet grobnih mesta, kažu u Koridorima Srbije i dodaju da su prilagodili metodologiju izvođenja radova kako bi se zaštitilo to kulturno nasleđe.

U Koridorima navode za Tanjug da se 12. jula pristupilo daljim arheološkim istraživanjima kako bi se taj prostor što pre oslobodio za nastavak gradnje Moravskog koridora, kao i da se završetak radova očekuje do 26. jula.

Kako su rekli, pomenute aktivnosti neće uticati na planiranu dinamiku radova na Moravskom koridoru.

Koridori Srbije su o otkrivanju pet grobnih mesta obavestili nadležnu instituciju Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i da je izvršena privremena zaštita nalaza.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je doneo meru zaštitnog arheološkog iskopavanja u dužini od 30 metara.

Koridori Srbije su, na osnovu uslova izdatih od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, obezbedili svu potrebnu projektnu dokumentaciju i prilagodili metodologiju izvođenja radova na arheološkom lokalitetu Bedem Maskare Varvarin, kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe Republike Srbije.

Takođe, angažovanjem Arheološkog Instituta iz Beograda obezbeđen je arheološki nadzor tokom izvođenja radova na Moravskom koridoru.

U dogovoru sa teritorijalno nadležnim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, odmah se pristupilo prikupljanju dokumentacije za dozvolu za hitna zaštitna iskopavanja prostora nekropole i ta procedura je u toku, rečeno je Tanjugu u Koridorima Srbije.

Po dobijanju dozvole za iskopavanja od Ministarstva kulture i informisanja, ekipa Narodnog muzeja Kruševac i Arheološkog instituta u Beogradu pristupila je daljim arheološkim istraživanjima, kako bi se ovaj prostor što pre oslobodio za nastavak daljih radova na izgradnji Moravskog koridora.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media