AKO KUPUJETE STAN, VAŽNO JE NA KOM STE SPRATU: Jedan je najtraženiji, može da digne cenu do 25 odsto
Dokumenta, Foto: Printscreen/Google Maps

nekretnina

AKO KUPUJETE STAN, VAŽNO JE NA KOM STE SPRATU: Jedan je najtraženiji, može da digne cenu do 25 odsto

To potvrđuje staru izreku da svaka roba ima svog kupca, ali se do nekih teže dolazi i proces prodaje može trajati dugo

Objavljeno:

Kada biraju stan, kupci ne obraćaju pažnju samo na lokaciju, kvadraturu i uređenost, već i na spratnost. Iako u prvi mah to deluje sekundarno, ispostavilo se da baš i nije tako, o čemu najbolje govore razlike u ceni kvadrata - u istoj zgradi.

Pogledate li te razne solitere po Beogradu, sigurno se pitate kako i kome prodati stan na 11. spratu? Upravo tu je sreća bila na strani jedne čitateljke koja je pre mnogo godina prodala nekretninu na Novom Beogradu, upravo na toj visini. Kupac joj je rekao: "Ja sam baš to želeo!", piše Telegraf Biznis.

To potvrđuje staru izreku da svaka roba ima svog kupca, ali se do nekih teže dolazi i proces prodaje može trajati dugo. Zato je najbolje u startu eliminisati te "otežavajuće okolnosti", ako možete da birate.

Iskustva agenata govore da je najbolje posedovati stan na 2. spratu. Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova, ali opet bolje od prizemlja ili poslednjeg sprata/potkrovlja.

Zapravo, sve prednosti drugog sprata "naslanjaju se" na priču o svim manama ostalih: ako imate stan u prizemlju, moguće je da će vam pripasti veće dvorište ili terasa, ali su vam bliže i insekti, čujete buku sa ulice, veći je rizik od provala itd. S druge strane, potkrovlju je mana eventualno prokišnjavanje, kao i velika toplota u stanu leti.

Ako se pokvari lift, jasno vam je kojim stanarima će ta činjenica teže pasti. Stanovi u sredini su najbolji zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način. Takve nekretnine mogu koštati do 25 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu".

S druge strane, niže su i cene prilikom izdavanja stanova u prizemlju, na 1. spratu ili u potkrovlju, ali tu posao ide lako, jer je podstanarima sve nabrojano manje važno - budući da su tu privremeno. Kada govorimo o prvom spratu, zašto je on sekundarna opcija u odnosu na drugi sprat?

Zato što je svakako bliže ulici, do njega lakše dolazi buka, ali i lopovi, piše Telegraf Biznis. S druge strane, stan na drugom spratu je dovoljno izdignut, a opet, nije neki problem popeti se do njega stepenicama ako se pokvari lift ili treba preneti nameštaj. Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

Bonus video:

01:42

Zavirite u stan Takija i Maje Marinković, sve sama perverzija

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.