PROCENITELJ OTKRIVA SVE CAKE KOJE MORATE DA ZNATE PRILIKOM KUPOVINE STANA: Na ove stvari obratite pažnju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO

PROCENITELJ OTKRIVA SVE CAKE KOJE MORATE DA ZNATE PRILIKOM KUPOVINE STANA: Na ove stvari obratite pažnju!

Stan koji ima više dnevnog svetla će imati manje troškove za grejanje, pogotovo ako je okružen stanovima koji se greju

Objavljeno:

Stan je velika investicija i morate uraditi sve da izbegnete greške tokom kupovine, koje kasnije mogu skupo da vas koštaju, kažu procenitelji.

Osim cene i lokacije, tokom kupovine stana treba da obratite pažnju na brojne druge stvari, koje utiču na vrednosti nekretnine, kao što su izolacija, garažno mesto, sprat i dodatne investicije.

Procenitelji i agenti za nekretnine objasnili su za MONDO koje greške kupci najčešče prave, kako da spustite cenu i šta sve treba da proverite pre kupovine, kako posle ne biste imali duple troškove i ulaganja.

IZBEGNITE PREPRODAJU STANOVA

Procenitelj Relja Gros iz novosadske firme "Gros and Gros", kaže za MONDO da prvo treba da budete sigurni da je sa stanom sve u redu sa pravne strane, pa je najbolja opcijada angažuje advokata ili pravnika.

"Uglavnom kupci nađu neke bliske ljude ili poznanike pravnike, koji za minimalan iznos mogu da naprave procenu. Najpre treba da se uradi identifikacija stana, da se proveri vlasništvo, jer znamo i sami da je bilo situacija sa duplim prodajama. Svi podaci o cenama su javno dostupni i sada uz par klikova možete da provererite kako se kreću cene, kako ne biste preplatili nekretninu. Pošto je u zadnjih godinu dana došlo do većih promena cena kvadrata, potrebno je gledati cene i prodaju u zadnja tri meseca i to bi bio validan podatak", kaže Gros.

ČESTA LOŠA PROCENA IZOLACIJE

Prema njegovim rečima, kupci najčešće prave grešku kada ne procene dobro izolaciju, koja spolja nije vidljiva.

"Stanje spoljne stolarije se odmah vidi, ali za grejnu i zvučnu potrebni su stručnjaci. Zato je uvek dobro povesti majstora sa sobom, koji ima svoje metode provere. Naravno, uvek je dobro i raspitati se kod komšija o buci i izolaciji. Iako mnogi misle da su ovi problemi češči u novogradnji, sve to zavisi od investitora. Neko pravi generičke stanove da ih što pre proda i ne zna se koja nekretnina je po redu. Oni investitori koji rade prvu ili drugu nekretninu, uglavnom to rade kvalitetno", kaže Relja Gros.

ŠTA JE KRPLJENO, PORPAVLJANO, RENOVIRANO...

Naravno da svaki kupac gleda da se cena koriguje i spusti, ali za to moraju da postoje realna pokrića, objašnjava procenitelj za MONDO.

"To uglavnom zavisi od toga koliko prodavac stana žuri, da li je stan potrebno renovirati, da li postoje habanja i potrebe za popravkom. To je ono što se prvo gleda i na osnovu čega cena može da se spusti u nekom procentu. To se proverava na osnovu oštećenja zidova, šta je krpljeno, da li je renovirano i koji je razlog za sve to. Što se tiče unutrašnjosti, važno je pre kupovine znati kakav raspored planirane, imate li mogućnost pregrađivanja", objašnjava procenitelj.

PRVI SPRAT ILI POTKROVLJE, ŠTA VIŠE VREDI?

Prvi sprat i prizemlje imaju svoje prenosti, pogotovo ako imaju terasa baštu, ali su i na najvećem “udaru” ulične buke. Postavlja se i pitanje bezbednosti, jer neki stanari ne vide ništa loše u rešetkama na prozorima, a neki ne mogu da zamisle život u takvom prostoru.

"Najviše se vrednuju stanovi na prvom, drugom i trećem spratu, dok nakon toga cena opada, posebno ako nema lifta. Dešava se da se kupcima stan toliko svidi vizulelno ili da im se svidi neki detalj, kao što je pogled sa terase, pa da zbog toga pristanu da kupe stan koji ima bitne nedostatke. Za prizemlje i suterene treba tražiti niže cene, kako zbog obezbeđenja, tako i zbog buke. Viši spratovi, po pravilu znače manje buke i bolji pogled. Mnogi misle da u potkrovljima ima više vlage, da je zimi hladnije, a da je leti previše vruće, ali ako je izolacija u zgrada urađena kako treba, to ne bi trebalo da bude problem. Na potkrovlju treba voditi računa o kvalitetu gradnje i kosinama", objašnjava on.

TERASA NE MOŽE DA BUDE SOBA

Kako kaže, mora da se obrati pažnja na terasu, kuhinju i svaki deo stana pojedinačno, jer tu mogu da se kriju troškovi, ali i razlozi za spuštanje cene.

"Terasa se u starogradnji nije računala u kvadraturu, ali u novogradnji se računa. Mnogi misle da terasu mogu samo da zastakle i bez problema pretvore u dnevni prostor. Ipak, materijali od kojih se pravi terasa nisu isti kao u ostatku stana. Kod zidanih terasa često je slučaj da voda prolazi kada pada kiša jer nije dobro napravljena izolacija, pa je to problem koji može da se desi ako terasu pretvorirte u sobu. Kuhinja je po novim trendovima spojena sa dnevnom sobom, dok u starogradnji to nije slučaj. Treba imati u obzir prednosti i mane takvog prostora, kakvo će biti provetravanje nakon kuvanja", kaže Relja Gros.

PREDNOSTI I MANE STAROGRANJE I NOVOGRADNJE

Prema rečima Miodraga Savića iz beogradske agencije za nekretine, starogradnja često važi za kvalitetniju, iako to nije uvek pravilo.

"Često ima dodatne troškove kao što je potpuno renoviranje stana, sa zamenom instalacija i drvenarije, sve do adaptacija prostorija, kupatila, kuhinje. Naravno, tu su i krečenje i sređivanje parketa. Novogradnja je privlačna zato što nema ulaganja, ima moderne standarde gradnje, iskorišćenost prostora, raspored prostorija koji odgovara savremenom načinu života i nove načine grejanja, ali zato je skuplja od 20 do 30 odsto".

GDE IMA DNEVNOG SVETLA?

Stan koji ima više dnevnog svetla će imati manje troškove za grejanje, pogotovo ako je okružen stanovima koji se greju, kaže on.

"Ako želite da vam je stan osvetljen veći deo dana,treba da birate jug, jugozapad ili jugoistok. U slučaju da je stan orjentisan istočno, leti će imati jutarnju svetlost, a popodne će biti u hladu. Stan koji gleda na zapad će leti imati mnogo svetla popodne, a zimi će biti topliji od onog koji gleda na istok. Stanovi okrenuti na sever nemaju direktno dnevno svetlo. Dobar stan ima prirodnu ventilaciju preko prozora u kuhinji i kupatilu ili dobre ventilacione odvode", kaže agent Savić.

On takođe podseća da je jedna od važnih stavki proveriti da li u kraju ima dovoljno mesta za parkiranje, ili ćete svaki dan morati da parkirate automobil par ulica dalje od stana.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.