PREPOZNAĆEMO ONE KOJI SE BAVE PRANJEM NOVCA: Švajcarsku banku drže TRI SRBINA, a posebni su po još nečemu!
Švajcarska, Foto: Printscreen/Youtube

pažnja

PREPOZNAĆEMO ONE KOJI SE BAVE PRANJEM NOVCA: Švajcarsku banku drže TRI SRBINA, a posebni su po još nečemu!

Opasnost da fantomska firma otvori račun i pere novac, svedena je na minimum

Objavljeno:

Banka švajcarska, a vlasnici iz Srbije. Trojica mladih Beograđana usudila su se da u zemlji satova i banaka ponude nešto novo, ne samo kada je reč o tradicionalnom bankarstvu, već i digitalnom. Srpska rešenja izazvala su veliku pažnju finansijske javnosti.

Iz Beograda sa diplomom ekonomskog fakulteta, na Univerzitet "Sent Galen" i najbolji master u klasi. Dalje, Berlin, pa London. Sada žive između Švajcarske, gde je sedište, i Beograda, gde se upravo formira IT odeljenje za operativne poslove banke "Relio".

- Mi smo prvo otišli u akcelerator u Londonu koji je bio specijalizovan za tu temu kojom smo se mi bavili, za finansijske inovacije i u tom startapu smo upoznali puno mentora, puno nekih 'anđeoskih investitora', kako se oni obično zovu i tako smo dobili prvu rundu finansiranja, objašnjava direktor banke "Relio" Lav Odorović, piše RTS.

U toku je dobijanje takozvane male licence koja predviđa polaganje depozita od 100 miliona franaka, sa pravom da se otvaraju računi samo za švajcarska mala i srednje preduzeća.

Za godinu dana sledi puna bankovna licenca, a to znači veći depozit, poslovanje sa kompanijama iz celog sveta i pružanje svih bankarskih usluga.

- Naši prvi investitori su švajcarska berza koja je jedan od najrespektabilnijih švajcarskih finansijskih institucija i pored njih fond u Nemačkoj koji je jedan od najaktivnijih takozvanih vi-si fondova, kaže Odorović.

Nema odlaska u banku i trošenja vremena

Zahvaljujući serveru koji je razvio srpski trio, nema odlaska u banku, opštih upitnika, bespotrebnog trošenja vremena, gomile papira, a usluga je dizajnirana prema potrebama klijenta.

Dovoljno je popuniti formular, a algoritam daje odgovor da li račun može biti otvoren, koji su dokumenti potrebni na uvid i koliko će koštati održavanje računa mesečno i to sve za 24 sata.

- Pošto nemamo troškove sa ove strane, moći ćemo što više da uložimo sa te strane servisa, neće biti samo neki čet robot koji će da odgovara na automatska pitanja nego i dalje će da bude važno da imaju osobu imenom koja će da im se obrati i objasni kako nešto mogu ako imaju neko pitanje, ističe Miloš Stokić iz marketinga banke "Relio".

Opasnost da fantomska firma otvori račun i pere novac, svedena je na minimum.

- Upravo to je prednost našeg sistema. Mi ćemo moći da prepoznamo one koji se bave pranjem novca, koji se bave ilegalnim aktivnostima mnogo bolje i pre nego što će to uraditi tradicionalne banke, kaže Žarko Vukadinović koji vodi poslovne operacije banke "Relio"

Poslovanje "Relia" kontroliše Švajcarska nacionalna banka, po uslovima i zakonima koji važe za sve banke koje posluju na njenom tlu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.