LUDUJU CENE GORIVA U SVETU: Za pun rezervoar sada ćete morati izdvojiti 500 DINARA više
Gorivo, Foto: Profimedia

sve skuplje

LUDUJU CENE GORIVA U SVETU: Za pun rezervoar sada ćete morati izdvojiti 500 DINARA više

Razlika u ceni u odnosu na pre tri meseca još je veća za one koji koriste kvalitetniji (aditivirani) benzin, pošto se njegova cena na pojedinim pumpama danas kreće i iznad 170 dinara

Objavljeno:

Ne prestaje da nas iznenađuje porast cena nafte na tržištu, pa je barel nafte tipa brent, koji je jedan od repera za stanje globalnog tržišta, premašio 71 dolar. Ovo je delom posledica očekivanja od novog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEK+), a sa druge strane korisnici nafte su ubeđenja da će se rast njene cene nastaviti, jer je i sama potražnja za naftom sve veća.

Tome doprinosi početak letnje sezone i godišnjih odmora, a optimizam raste i zbog oporavka globalne privrede i zato što se sve više zemalja otvara jer je epidemiološka situacija sa korona virusom bolja iz dana u dan.

Od početka marta do početka juna, cena goriva u Srbiji povećana je za pet do devet dinara po litru, u zavisnosti od vrste i kvaliteta derivata koji vozači sipaju u svoje rezervoare. To, praktično, znači da je za pun rezervoar sada potrebno izdvojiti i do 450 dinara više nego pre tri meseca, što nije mali udar na džep.

Razlika u ceni u odnosu na pre tri meseca još je veća za one koji koriste kvalitetniji (aditivirani) benzin, pošto se njegova cena na pojedinim pumpama danas kreće i iznad 170 dinara.

Prosečna cena benzina Evro premium BMB 95 je oko 154 dinara, dok se litar dizela danas toči za 158 dinara. Cena tečnog naftnog gasa (TNG) kreće se oko 83 dinara za litar.

Podsetimo, sredinom aprila litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kretao se oko 150 dinara, dok je početkom marta koštao 145 dinara. Litar evrodizela pre mesec i po dana koštao je 157 dinara, što je takođe bilo oko 5 dinara više nego mesec dana ranije. Kod aditiviranih goriva ta razlika bila je i nešto veća, do 7 dinara.

U međuvremenu je došlo i do uvećanja akciza za 0,7 do 0,9 dinara po litru, a pošto to znači veći izdatak i za PDV, cena goriva već tada je porasla za oko jedan dinar po litru.

Početkom godine litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kretao se oko 135-136 dinara, dok je litar evrodizela koštao 144 dinara.

Kretanje cene goriva (po litru):

  • Januar bezolovni 135 dinara dizel 144 dinara
  • Mart 145 dinara 152 dinara
  • April 150 dinara 157 dinara
  • Jun 154 dinara 158 dinara
Benzin
foto: Youtube printscreen

Oporavak privrede povećava tražnju

Slična situacija sa cenama benzina je u celom regionu, gde gorivo poskupljuje skoro svakodnevno, ali i u svetu, pa poznavaoci prilika tvrde da u narednom periodu ne možemo očekivati pojeftinjenje goriva poput onog koje je zabeleženo tokom prošle godine.

Razlog je to što su procene da će do kraja 2021. doći do ozbiljnog porasta u potrošnji sirove nafte. Naime, nakon stagniranja privrede zbog pandemije, ona počinje da se oporavlja, posebno u Kini i Americi, što nagoveštava i veću potražnju za "crnim zlatom", a to bi moglo da znači i trend daljeg rasta cena sirove nafte i naftnih derivata.

Mićović: "Povećanje mobilnosti utiče na cenu"

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za RTS da je posledica promene cene nafte u stvari posledica očekivanja, a jedno takvo očekivanje smo imali početkom marta kada je cena nafte došla do 69 dolara po barelu, pa svako ko je tada kupio naftu je izgubio jer se cena tek posle tri meseca vratila na 70 dolara.

On je podsetio da je sirova nafta sa 40 dolara po barelu došla do 70 u poslednjih šest meseci, što znači da je skočila skoro 50 odsto, dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata.

"To pokazuje uticaj cene sirove nafte na cenu goriva, tako da je veći deo te promene već ugrađen u cenu. Teško je reći da li će malo povećanje poslednje nedelje uticati na cenu, nema pravila", naveo je Mićović.

On je napomenuo da su se poslovna putovanja, kargo putovanja vratila gotovo u potpunosti, a turistička putovanja ne baš, ali kaže da je očigledno da povećanje mobilnosti dovodi do očekivanja kod proizvođača i to može da utiče na cenu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.