POŽURITE PO OVO VOĆE: Uskoro poskupljuje!
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

ne čekajte mnogo

POŽURITE PO OVO VOĆE: Uskoro poskupljuje!

Ukoliko neko razmišlja o kupovini veće količine jagoda bolje da ne čeka mnogo

Objavljeno:

Sezona prvih jagoda počela je već početkom maja, a cena je i dalje veoma šarolika. Na lozničkoj pijaci nešto su jeftinije u zavisnosti gde i kod koga se odlučite da ih kupite.

Tako se na zelenoj pijaci u Loznici može uzeti kilogram ovog voća sa samo 130 ili 150 dinara. Međutim, samo nekoliko tezgi dalje, cena može da bude čak i duplo skuplja.

Kako je naveo jedan odprodavaca, kada su se tek pojavile koštale su i do 450 dinara za kilogram, ali da je cena iz dana u dan počela drastično da pada. Jedan od starijih prodavaca na pijaci kaže da su, kad su se tek pojavile, ovogodišnje jagode koštale i 450 dinara za kilogram, ali je cena postepeno padala.

Jagode
foto: Rina

"Te prve su bile one krupne, 'naduvane' a poslednjih dana sve više je jagoda iz lozničkog kraja koje su ove godine stigle nešto kasnije nego prošle. Ove su iz Čokešine i dobro idu, a za te domaće valja dati od 120 do 150 dinara, kako ih već ko ceni. Trenutno se pazari pola kilograma, kilogram, retko ko uzme dva. Neko kupi da ga želja mine za ukusom jagoda, neko kilogram pa ako mu se svide dođe po još. Teško je proceniti hoće li biti kupovine većih količina za slatko jer nije cena mnogima po meri. Ukoliko neko razmišlja o kupovini veće količine jagoda bolje da ne čeka mnogo jer su sada cene niže nego prošle godine, a ukoliko se vreme pokvari, a ima takvih najava, poskupljenje neće biti iznenađenje", kaže prodavac.

Prodavci na razne načine pokušavaju da pridobiju potencijalne mušterije, pa tako nude jagode koje su "domaće" i "zdravije i kvalitetnije" nego one u marketima. Međutim, mnogi ne padaju na takve trikove.

Kako poznavaoci kažu, ponuda na pijacama biće povoljna još neko vreme, ali će uskoro polako da ide naviše, pogotovo kada nestane domaćih jagoda i kada krenu one "sa strane"

U lozničkom kraju pod jagodama je tek pedesetak hektara, a loši vremenski uslovi učinili su da se u mnoge zasade ušlo tek oko 20. maja i berba je počela kasnije nego prošle godine.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.