POSTALA SAM VILJUŠKARISTA ZA DVA DANA I BILO JE LEGENDARNO! Ako vam treba posao dođite da radimo zajedno! (VIDEO)
Viljuškar, Foto: Emilija Jovanović

MILICA SA KRŠEVA PREŠLA NA TEŠKU MEHANIZACIJU

POSTALA SAM VILJUŠKARISTA ZA DVA DANA I BILO JE LEGENDARNO! Ako vam treba posao dođite da radimo zajedno! (VIDEO)

Ukoliko želite da postanete viljuškarista moja preporuka je da pohađate isti kurs kao i ja

Objavljeno:

Ponuda poslova možda nije na zavidnom nivou i čini vam se kao da stalno pronalazite oglase za par zanimanja, ali uvek treba imati na umu da će posla uvek biti za onoga ko želi da radi.

Tokom potrage za najtraženijim zanimanjem današnjice pažnju mi je privukao oglas za viljuškaristu. Iako to možda nije najprivlačniji posao na prvi pogled zanimalo me je šta sve treba da zna jedan viljuškarista, koju obuku treba da prođe, kao i da li je to posao za žene.

milica viljuskar
foto: Emilija Jovanović

Ukoliko želite da postanete viljuškarista moja preporuka je da pohađate isti kurs kao i ja. To možete učiniti brzom prijavom preko sajta Centra za obrazovanje i kulturu "Božidarac 1947", gde takođe možete pronaći mnoge kurseve i obuke shodno vašem interesovanju.

Iako sam nakon prijave na kurs za viljuškaristu bila nesigurna kako i koliko ću se snaći u tome, instruktor mi je tu predrasudu uklonio čim sam ugledala viljuškar. Sve što je potrebno jeste da se poseduje vozačka dozvola za B kategoriju i nakon samo dva dana obuke postajete vrstan viljuškarista.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Obuka se sastoji od 16 školskih časova, a polaznici se prvenstveno upoznaju sa teorijom, te nakon toga prolaze i praktični deo u magacinu. Teorijski deo je vrlo jednostavan, ali je važno da sve ispratite kako biste vi i vaša okolina bili bezbedni tokom obavljanja posla.

Kada je na red došla praksa moram da priznam da sam bila uplašena, jer viljuškar nije sličan automobilu. Prvo što sam pitala instruktora jeste da mi objasni upravo tu razliku. Pažnju su mi odmah privukle razne ručice, dve kočnice, ali i neobičan način na koji se viljuškar okreće. Pomislila sam u sebi, ovo je slično crtanjem šestarom i kako bi bilo odlično da to mogu da uradim sa automobilom. Moje muke sa paralelnim parkiranjem bi bile "kao rukom odnešen". Da, znam, to bi baš olakšalo život.

milica viljuskar
foto: Emilija Jovanović

Instruktor mi je pokazao sve komande, objasnio kako se kontroliše ispravnost viljuškara, a onda je došao red na mene. Oprobala sam se prvo u vožnji, koja je veoma jednostavna, dok upravljanje "viljuškama" zahteva pažnju i smirenost, dok se ne stekne iskustvo.

Najteži deo upravljanja viljuškarom jeste da se viljuške poklope sa prazninama na paleti, kako bi se teret ravnomerno rasporedio tokom transporta. Ukoliko to ne uradite kako treba može doći do pada tereta, a samim tim i povrede na radu. Zadatak svakog viljuškariste je da teret bezbedno prebaci na novu lokaciju.

milica viljuskar
foto: Emilija Jovanović

Za početak sam praznu paletu premestila sa jednog mesta na drugo i to je bilo lako, zbog toga što mi ništa nije zaklanjalo pogled. Kasnije smo prešli na teret, za šta mi je bilo potrebno više vremena kako bih ga podigla na određenu visinu. Pogled mi je tada zaklanjala roba koju sam prevozila, a bezbedno sam je isporučila pomoću instruktora, koji me je navodio i posmatrao sa strane.

milica viljuskar
foto: Emilija Jovanović

Okretanje viljuškara je jednostavno, a kada idete u rikverc on izdaje zvučno upozorenje, koje mi je u početku bilo glasno, ali je bitno kako biste upozorili ostale u okolini. Viljuškar koji sam imala čast da vozim je namenjen za asfaltirane površine, ali postoje i drugi koji se mogu koristiti za komplikovanije terene.

milica viljuskar
foto: Emilija Jovanović

Zahtevniji zadaci se mogu obaviti nakon samo malo vežbanja, ali moram da napomenem da upravljanje ovom mašinom nije teško, već je pomalo i zanimljivo. Dok svi moraju da idu peške i prenose teret, vi sedite u viljuškaru koji obavlja sve umesto vas i još za to primate platu. Zvuči primamljivo, zar ne?

Nakon završenog kursa dobija se sertifikat kao potvrda i polaznik odmah može da traži posao viljuškariste. Ukoliko sam ja mogla bez problema da se snađem na ovom zadatku šta vas sprečava da i isto to uradite? Pogledajte kako mi je bilo dok bila u pohodu za novim, zanimljivim zanatom.

1 / 3 Foto: Emilija Jovanović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.