NOVI ZAKON OD 1. JANUARA: Fiskalne kase obavezne i za frizere, kladionice, muzeje...
ilustracija, Foto: Profimedia

pogledajte!

NOVI ZAKON OD 1. JANUARA: Fiskalne kase obavezne i za frizere, kladionice, muzeje...

Novom uredbom sužen je krug onih koji se oslobađaju obaveze da poseduju fiskalnu kasu

Objavljeno:

Novi Zakon o fiskalizaciji će biti u primeni od 1. januara 2022. godine, kada će veći broj preduzetnika morati da nabavi fiskalne kase i da sav promet evidentira, a među njima su i oni koji su do sada poslovali kao paušalci.

Novom uredbom sužen je krug onih koji se oslobađaju obaveze da poseduju fiskalnu kasu.

- Najveći broj ovih preduzetnika, na koje se obaveza odnosi, a ranije nisu imali tu obavezu, su iz oblasti uslužnih delatnosti kao npr. frizeri, kozmetičari. Osim ovih preduzetnika, nove obaveze su uvedene i sportskim objektima i kockarnicama. Ova obaveza odnositi i na muzeje i galerije, pojašnjava za eKapiju član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić.

Takođe, od naredne godine i trgovina preko interneta će morati da se evidentira preko fiskalnih kasa, dodaje on.

Ističe da taksisti i advokati i dalje nisu u obavezi da nabave fisklane uređaje.

Ukazuje da bi novi online sistem trebalo da obezbedi da se podaci o izdatim fiskalnim računima dostavljaju poreskoj upravi, te da će obveznici i Poreska uprava biti u potpunosti povezani.

On navodi da neće više biti čuvanja takozvanih kontrolnih traka, a kontrola se neće vršiti uvidom u te kopije fisklanih računa, već će Poreska uprava posedovati elektoronske podatke o svakom izdatom računu.

Zbog promene sistema fiskalizacije i prelazak na online režim, do kraja ove godine svi obveznici moraju nabaviti nove uređaje, što je dodatno finansijsko opterećenje.

- Sigurno je da se ovim dodatno finansijski opterećuju delatnosti koji su već značajno osiromašene zbog pandemije, a pre svega mali preduzetnici. Nabavka fiskalnih uređaja za njih nije mali izdatak. U toku javne rasprave o novom zakonu od strane Ministarstva finansija je poslata poruka da će država obezbediti značajna sredstva za subvencionisanje nabake novih fisklanih uređaja, pa malim preduzetnicima ostaje da se nadaju u pomoć države, naveo je Vasić.

Bonus video:

07:16

SMRDI, ALI BAR NEMA DIMA: Posetili smo porodicu u Kovinu koja živi pored deponije, MESEC DANA NAKON POŽARA!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.