PREGOVORI SA MMF-OM SU POČELI! Učestvuje i Siniša Mali, a objavljeno je i na kojim temama se baziraju razgovori!
MMF, Foto: Profimedia

novi sastanak

PREGOVORI SA MMF-OM SU POČELI! Učestvuje i Siniša Mali, a objavljeno je i na kojim temama se baziraju razgovori!

Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Objavljeno:

Počeli su pregovori između predstavnika Srbije i misije MMF-a plenarnim sastankom u video formaru, a nastavljeni su vezano za teme monetarne politike i finansijskog sistema.

Na plenarnom sastanku, delegaciju Srbije predvodila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guvernerka Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima, saopštila je Narodna banka Srbije.

Razgovori koji su počeli odvijaju se u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda i traju do 23. aprila.

Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije koronavirusa.

Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji privredni rast.

Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Istovremeno, započeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi Međunarodni monetarni fond podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom. S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije sa Srbijom obavljene su sredinom 2019. godine.

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.