TO JE VELIKI ISKORAK: Mihajlović najavila četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva!
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

predlozi

TO JE VELIKI ISKORAK: Mihajlović najavila četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva!

Ponosna je, kaže, što je Srbija konačno prvi put pripremila poseban zakon o obnovljivim izvorima energije za koje navodi da su naša budućnost.

Objavljeno:

Četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva omogućiće nam da idemo u proces energetske tranzicije i klimatski neutralan razvoj, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je navela da će Srbija morati da smanjuje proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora, pre svega lignita i rešava pitanje podzemne ekploatacije uglja.

Poručuje da je cilj da se zajednički udeo rudarstva i energetike u BDP-u sa sadašnjih 5,5 odsto, u narednih pet godina poveća na između sedam i devet odsto.

"To je veliki iskorak", rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije, na javnom slušanju o četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, u organizaciji skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, a koje će parlament razmatrati iduće nedelje.

Na skupu kome je prisustvovao i predsednik parlamenta Ivica Dačić, Mihajlović je naglasila da će set tih zakona, uz druge strategije i zakone, omogućiti da imamo klimatski neutralan razvoj i da i u oblasti energetike budemo predvodnici u regionu.

Mihajlović kaže da se na usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva dugo čekalo, da su oni usklađeni sa evropskim standardima, da istovremeno treba da omoguće dobar investicioni ambijent i rast zaposlenosti, ali i da daju polaznu osnovu da se pređe s reči na dela u procesu energetske tranzicije i klimatski neutralnom razvoju.

"Mnogo se o tome priča, u zemljama EU se mnogo više radi, kao i u drugim zemljama sveta nego što je to bio slučaj kod nas", rekla je Mihajlović i naglasila da je zato važno da imamo zakone koji se odnose na dekarbonizaciju i klimatski neutralan razvoj.

Kada je reč o energetskoj stabilnosti i bezbednosti, Mihajlović je poručila da Srbija mora da vodi računa o nekoliko različitih pravaca energetskog razvoja pod kapom dekarbonizacije i energetske tranzicije.

"Jedan od tih pravaca je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, drugi pravac su rudarska i geološka istraživanja kao veliki potencijal, a treći pravac je pvećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije koja je visoka i utiče na konkurentnost i na život svakog građanina", rekla je Mihajlović.

Napomenula je da je posebno ponosna što su predloženi zakoni prošli sve procedure, što se o njima razgovaralo sa svim zainteresovanima, od PKS i drugih privrednih subjekata, do svih relevatnih međunarodnih institucija i građana.

Ponosna je, kaže, što je Srbija konačno prvi put pripremila poseban zakon o obnovljivim izvorima energije za koje navodi da su naša budućnost.

"Moraćemo polako da smanjujemo proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora pre svega lignita, rešavamo pitanje podzemne eksploatacije uglja, imamo investicioni plan za hidro, gasne i solarne elektrane, elektrane na vetar", rekla je Mihajlović.

Navela je da zakon o obnovljivim izvorima energije omogućava mnogo i državnih, ali i privatnih investicija koje pokreću privredni razvoj.

"Nadam se da ćemo imati dobru raspravu i da će Srbija sledeće nedelje imati usvojena četiri važna zakona iz obalsti rudarstva i energetike", kaže Mihajlović.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.