BIZNISMENI SVE VIŠE ULAŽU U SRPSKI GRAD KRAJ GOLIJE: Jako je teško doći do NOVOG STANA
Ilustracija, Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

nekretnine

BIZNISMENI SVE VIŠE ULAŽU U SRPSKI GRAD KRAJ GOLIJE: Jako je teško doći do NOVOG STANA

Problem ostaju obilaznice i snabdevanje električnom energijom, kako bi Novi Pazar procvetao još više

Objavljeno:

Biznismeni iz dijaspore, ne samo da ulažu u ovaj grad, već i kupuju stanove. Problem ostaju obilaznice i snabdevanje električnom energijom, kako bi Novi Pazar procvetao još više

Novi Pazar se našao na četvrtom mestu, posle Beograda, Novog Sada i Zlatibora, kada je reč o građevinskom bumu. Iz dana u dan niču nove zgrade, za stanovima je velika potražnja, a šta je uzrok tome?

Trend rastuće gradnje je uglavnom "rezervisan" za prestonicu, srpsku Atinu i naše domaće planine, koje su vremenom ušle u kategoriju "Top 3" (Zlatibor, Kopaonik, Tara), međutim, činjenica da se u Novom Pazaru sve teže dolazi do stana - iznenadila je mnoge.

U proteklom periodu je podignuto više od 50 stambenih, odnosno stambeno-poslovnih zgrada, a Novi Pazar menja svoj izgled iz dana u dan, odnosno razvija se u svakom smislu, pre svega, u domenu infrastrukture.

Zanimljivo je to da za ovo podneblje nisu zainteresovani samo lokalni privrednici, već i domaći investitori koji žive u inostranstvu. Mimo toga, grad ulaže u maltene sve aspekte, kako bi građanima obezbedio bolje uslove, a jedna od bitnijih investicija tiče se vodosnabdevanja.

U proteklom periodu rešen je problem tople vode u centru Novog Pazara, a sudeći po fotografijama novih zgrada koje možemo videti - reč je o višespratnicama, sa najmanje pet spratova. Pešačke zone koje su sređene, i kompletna strategija grada Novog Pazara, takođe doprinose popularnosti.

Biznismeni iz dijaspore, ne samo da ulažu u ovaj grad, već i kupuju stanove. Problem ostaju obilaznice i snabdevanje električnom energijom, kako bi grad procvetao još više. Ali, činjenica je da manji srpski gradovi, dobijaju sve više na značaju.

Sredinom prošlog meseca, pisali smo i o Pirotu, u kojem ceo plac maltene košta kao garaža za parkiranje u Beogradu, dok je cena kvadrata stana od 400 evra pa naviše. Za izgradnju i kupovinu stanova najprivlačnija su naselja Senjak, uz bazene i stadion, kao i Zapadni Kej.

A kakva je situacija sa cenama stanova u Novom Pazaru?

Kvadrat je uglavnom ispod 1.000 evra, ali imajte u vidu da govorimo o proseku. Treba uzeti u obzir lokaciju, tip gradnje, spratnost, uređenost, kvadraturu. Ipak, stan u centru grada, u novogradnji, veličine 64 m2 ima cenu od oko 63.000 evra. Dakle, otprilike kao beogradska periferija.

Taj stan je, recimo, na 1. od šest spratova. Ali, onaj koji se nalazi na poslednjem spratu, takođe u centru (novogradnja), košta nepune 54.000 evra za 64 kvadrata. Možemo reći da je oko 60 kvadrata neki prosek, otprilike tri sobe.

Novi Pazar je u samom srcu starog Rasa, udaljen malo manje od 300 kilometara od Beograda. Kroz njegovu teritoriju protiču čak četiri reke: Raška, Jošanica, Deževska i Ljudska reka. Novi Pazar se nalazi na oko 500 metara nadmorske visine, a plodnu kotlinu u kojoj je smešten nadvisuju Pešterska visoravan, Golija i Rogozno.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.