Termoelektrane Nikola Tesla A i B: Prva slova energetske azbuke Srbije
Prva slova energetske azbuke Srbije, Foto: EPS

OSLONAC ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

Termoelektrane Nikola Tesla A i B: Prva slova energetske azbuke Srbije

Svi proizvodni kapaciteti ogranka TENT osposoblјeni su da rade efikasno, sigurno i pouzdano

Objavljeno:

TENT A je do sada proizveo više od 375 milijardi kilovat-sati električne energije i zajedno sa TENT B, uz ostale delove ogranka TENT i RB „Kolubara“, predstavlјa stabilan oslonac Elektroprivrede Srbije

Dana 7. marta 1970. godine, kada je pušten u rad prvi blok snage 210 megavata, udaren je kamen temelјac buduće Termoelektrane „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu, koja će, izgradnjom još pet termoblokova različite snage, imati najveće instalisane termokapacitete u Srbiji. Izgradnjom šest blokova tokom sedamdesetih godina prošlog veka ušlo se u fazu intenzivnog razvoja elektroprivrede i proizvodnju električne energije, koja je u tom momentu bila potrebna za razvoj industrije. Danas, 51 godinu od sinhronizacije prvog bloka TENT A i njegovog parnjaka iste snage, koji je pušten u rad krajem 1970. godine, rezultat je proizvodnja više od 375 milijardi kilovat-sati električne energije i dokaz da je za proteklih pola veka elektrana ostala pouzdan oslonac elektroprivrede zemlјe. U istom periodu ceo ogranak TENT je proizveo 733 milijarde kWh.

- Svi u EPS-u su ponosni na 51 godinu rada TENT A, ali svega toga ne bi bilo da generacije zaposlenih nisu uložile veliko znanje i posvećenost poslu. Rezultati su dokaz pažljivog održavanja i pametnog modernizovanja. Već pet godina činimo sve da TENT ostane najsigurnija karika u elektroenergetici Srbije i za buduće generacije, a mnoge zakočene i zaboravljene projekte pokrenuli smo sa „mrtve tačke“. Čuvamo ono što smo nasledili od ljudi koji su izgradili ovaj sistem. Radimo na projektovanju i razvoju i nastavljamo započeti investicioni ciklus. Samo projekti odsumporavanja u TENT A i B vredni su više od 400 miliona evra, a ove godine sledi kapitalni remont i povećanje snage na bloku 1 u TENT B. Time ćemo omogućiti da narednim godinama TENT radi pouzdano i da po modernim evropskim standardima proizvodi električnu energiju – naglasio je Grčić. – Mnogi pod maskom zaštite životne sredine dižu glas protiv naših termoelektrana, ali zapravo skrivaju i svoje prave ciljeve i nalogodavce koji Srbiji žele energetsku zavisnost i propast. Oni ne rade u interesu građana i privrede Srbije, već rade samo za sopstveni interes i profit. Termoelektrane modernizujemo i prilagođavamo ih evropskim standardima i istrajaćemo na tom putu. Mnogo toga smo već uradili, filteri su ugrađeni na svim blokovima TE, a uveliko radimo na projektima odsumporavanja. Naše TE biće kao i nekad pre rame uz rame sa evropskim.

Svi proizvodni kapaciteti ogranka TENT osposoblјeni su da rade efikasno, sigurno i pouzdano kako su radili i ranijih godina. Nije bilo problema u proizvodnji i prevozu uglјa, kao ni u funkcionisanju toplifikacionog sistema Obrenovca, koji se snabdeva toplotnom energijom iz dva najstarija bloka. Zahvalјujući tome, stanovnici obrenovačke opštine imaju kvalitetno, redovno i ekonomično grejanja tokom čitave grejne sezone, a po potrebi i duže.

U prošloj godini i pored neprekidne borbe sa Covid-19, postignuti vrlo dobri rezultati u proizvodnji električne energije. Na nivou čitavog ogranka TENT ispunjen je proizvodni plan, dok su TENT B i Železnički transport ostvarili su proizvodnju električne energije, odnosno dovoz uglјa veći od plana.

Od marta do novembra u TENT-u traje remonta sezona u kojoj se očekuju veliki poslovi na održavanju pogona. Težište radova biće u TENT B, koji raspolaže sa dve pojedinačno najsnažnije proizvodne jedinice u EPS-u, snage od po 650 megavata. Najvažniji posao biće kapitalni remont bloka B1 u TENT B, u okviru druge faze revitalizacije. Sve se radi da na kraju remonte sezone svi blokovi bili u dobroj kondiciji za pouzdanu i stabilnu proizvodnju električne energije.

Računica govori da bi tokom kapitalnog remonta bloka B1 trebalo da se ugradi više od 3.000 tona čelika. Prema obimu radova, to će biti najveći remont jednog bloka u EPS-u, u kojem će učestvovati više od 30 firmi i, shodno dinamici radova, od 500 do 1.000 radnika.

Na blok će biti ugrađen i sistem za deNOx, odnosno sistem za redukciju emisije azotnih oksida, što je još jedan doprinos bolјoj zaštiti životne sredine. Po završetku druge faze revitalizacije „jedinica“ na TENT B će biti još snažnija i pouzdanija.

– Cilј je da TENT B, u čijim se pogonima proizvodi više od 20 odsto srpske struje, i u narednom periodu bude još temelјniji oslonac elektroenergetskog sistema Srbije, ali i da snaga njegovih blokova, koji su i inače najjači u EPS-u, bude povećana sa sadašnjih 650 na 670 MW – naglasili su u EPS-u.

Odmiče izgradnja

Paralelno s remontima postrojenja, u toku i realizacija pojedinih ekoloških projektata od izuzetnog značaja za ogranak TENT i „Elektroprivredu Srbije“. Uprkos dugotrajnoj borbi s pandemijom koronavirusa, na lokaciji TENT A uveliko odmiče izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Ugovor o izgradnji takvog postrojenja skloplјen je i za TENT B.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.