Napreduje izgradnja sistema za odsumporavanje u TENT A
Tunel za transport krečnjaka, Foto: SKIP

KONTURE OBJEKTA SVE VIDLJIVIJE

Napreduje izgradnja sistema za odsumporavanje u TENT A

Apsorber za blokove 3 i 4 je mnogo zahtevniji i komplikovaniji za radove, jer se nalazi tik između blokova, u skučenom prostoru

Objavljeno:

Poslovi teku prema planu i najznačajniji projekat EPS-a u oblasti zaštite životne sredine u ovom trenutku poprilično se razgranao. Svakog dana doprema se sve više materijala i opreme, a radovi odmiču

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) na četiri bloka od po 350 megavata na TENT A odvija se prema planu na obe faze izgradnje. Namršteno nebo nije ni uplašilo ni zabrinulo graditelјe. Majstore svog posla nije zaustavila ni epidemija koronavirusa.

Sistem za odsumporavanje
foto: SKIP

Nakon prelistavanja agende januarske dinamike radova i uvidom u početne stranice februarske, može se sa sigurnošću konstatovati da se najznačajniji projekat EPS u oblasti zaštite životne sredine u ovom trenutku poprilično razgranao.

– Silos gipsa, čiji će kapacitet skladištenja biti 10.000 tona, sada je visok 33,4 metra, a popeće se na 55 metara. Prečnik osnove iznosi 30,8 metara. Nad tim objektom dominiraju dva krana koja omogućavaju ove radove. Počelo je postavlјanje dela mašinske opreme u objekat. U toku je montaža unutrašnje i spolјašnje skele, a potom počinju pripreme za betoniranje ploče na 33,4 metra koje će početi sredinom marta – rekli su u EPS-u.

Zgrada za skladištenje krečnjaka je dostigla planiranu visinu. Očekuje se da krajem februara počne postavlјanje krova. Kapacitet skladištenja krečnjaka je dva puta po 5.770 kubnih metara.

Najveći objekti postrojenja za odsumporavanje biće dva apsorbera koji se grade za četiri bloka od 350 megavata. Apsorberi će zajedno sa „mokrim“ dimnjakom biti visine 140 metara. Izvođači su krenuli u mašinsku montažu apsorbera za blokove 5 i 6. Na drugom apsorberu za blokove 3 i 4 još se radi na pripremi temelјne ploče, čiji se kraj očekuje sredinom marta, kada i tu počinju mašinski radovi na montaži apsorbera.

Apsorber za blokove 3 i 4 je mnogo zahtevniji i komplikovaniji za radove, jer se nalazi tik između blokova, u skučenom prostoru. U toku je priprema za planirano betoniranje temelјne jame. U neposrednoj blizini se radi na rekonstrukciji kanala dimnog gasa koji zajedno sa nosećom čeličnom konstrukcijom izgledaju grandiozno.

Sistem za odsumporavanje
foto: SKIP

I drugi objekti u obe faze dobijaju svoje konture, kao što su kompresorska stanica i elektrozgrada za prvu fazu. Izgrađena je i portirnica. U toku je montaža mlinova za mlevenje krečnjaka uz budno oko supervizora iz inostranstva.

Sagrađena je i elektro zgrada za čitavo postrojenje, odakle će se napajati električnom energijom svi objekti sistema odsumporavanja. Na gradilištu postaje sve tešnje i to je dobar znak. Svakog dana doprema se sve više materijala i opreme. Radovi odmiču. Konture objekata su sve vidlјivije, a optimizam je sve izraženiji. Postaje izvesno da će do sredine iduće godine postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A biti završeno. Rezultat će biti oko 10 puta manje emisije sumpor-dioksida, odnosno niže od 200 mg/m3 čime se nadmašuju zahtevi domaćih i evropskih ekoloških standarda.

Tunel za krečnjak

Objekat koji do sada nismo pomenuli, a sigurno zavređuje pažnju, jeste objekat C19, podzemni tunelski objekat za transport krečnjaka od mesta prijema do skladišta, kamionima i vagonima. Na ovom objektu je do sada iskopano 10.500 kubnih metara zemlјe, postavlјena su 372 šipa visine 19,5 metara, utrošeno je 7.500 tona betona i 710 tona armature. Na ovom objektu prikazano je pravo građevinsko umeće s obzirom na pojavu podzemnih voda i blizinu železnice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.