SRBIJA USKLAĐUJE STATISTIKU SA EU STANDARDIMA: Zna se i šta je sve predviđeno programom do 2025. godine!
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

harmonizacija zvanične statistike

SRBIJA USKLAĐUJE STATISTIKU SA EU STANDARDIMA: Zna se i šta je sve predviđeno programom do 2025. godine!

Poslanici su danas nastavili sednicu parlamenta razmatranjem Predloga odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine

Objavljeno:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas u skupštini da Program zvanične statistike za period od 2021. do 2025. godine predviđa završetak potpune harmonizacije zvanične statistike sa međunarodnim statističkim standardima, a pre svega Evropske unije.

Poslanici su danas nastavili sednicu parlamenta razmatranjem Predloga odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine.

"Programom se utvrđuje institucionalni i programski okvir za prikupljanje, proizvodnju i diseminaciju podataka i informacija u sistemu zvanične statistike, a sistem pored Republičkog zavoda za statistiku čine i NBS, Ministarstvo finansija i ostali navedeni u programu", rekla je Matić obrazlažući predlog odluke.

Dodaje da su sastavni delovi petogodišnjeg programa strategija razvoja zvanične statistike, pregled očekivanih rezultata po oblastima i pregled najznačajnijih infrastrukturnih i razvojnih aktivnosti. Takođe, prioritetne razvojne aktivnosti definisane su u oblastima zvanične statistike:

Demografija i društvena statistika, uključujući i sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstva i stanova u 2021. godini, zatim ekonomska statistika, uključujući kvalitet makroekonomskih pokazatelja, poboljšanje kompilacije nacionalnih računa u skladu sa evropskim sistemom računa, kao i unapređenje pokazatelja strukturnih i kratkoročnih poslovnih statistika u svrhu vođenja i praćenja rezultata ekonomske politike, navela je Matić.

Predviđene su i sektorske statistike, kao što je statistika poljoprivrede, energetike, saobraćaja, turizma nauke i tehnologije, statistika životne sredine...

Matić kaže da je posebna oblast posvećena infrastrukturnim i razvojnim aktivnostima, a obuhvatiće dalju harmonizaciju metodologije zvanične statistike, unapređenje zakonodavnog okvira, poboljšanje koordinacije statističkog sistema, uspostavljanje nacionalnog koordinacinog odbora od odgovornih proizvođača zvanične statistike, i razvoj i primena integralnog sistema upravljanja kvalitetom.

Takođe, predviđena je i dalji razvoj softverskog paketa za integrisanu obradu podataka, dodala je Matić.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.