RAST CENE NAFTE ĆE SE OSETITI I KOD NAS! Stručnjaci otkrivaju koliko poskupljenje nas čeka na pumpama!
Benzinska pumpa, Foto: Dado Đilas

pažnja

RAST CENE NAFTE ĆE SE OSETITI I KOD NAS! Stručnjaci otkrivaju koliko poskupljenje nas čeka na pumpama!

Litar benzina na pumpama u Srbiji košta oko 137 dinara, a evrodizela oko 145 dinara.

Objavljeno:

Gorivo na pumpama u Srbiji bi za dva meseca moglo da poskupi za nekoliko dinara. Toliko je vremena potrebno da se direktan uticaj skoka cene sirove nafte, koja sada iznosi oko 60 dolara po barelu, odrazi na našem tržištu.

U prethodnom periodu, iz istog razloga, već su blago porasle cene benzina i dizela. Takođe, kada bude počela primena usaglašenih akciza to će da poveća troškove naftnih kompanija za oko jedan dinar po litri derivata, što će dodatno uticati na poskupljenje.

Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, smatra da će poskupljenje sirove nafte svakako uticati na kreiranje cena kod nas, ali da neće biti naglih, drastičnih skokova.

- Trenutno ne postoji realni rast potrošnje nafte, jer se ekonomije sveta nisu probudile - objašnjava Mićović. - Ovo je posledica velikih očekivanja od vakcinacije, da će privredne aktivnosti oživeti i zato je veća tražnja. Uvek ima onih koji su spremni da razikuju, kupuju po relativno niskim cenama, stvaraju zalihe, očekujući neko povećanje cena.

Međutim, kako ističe, u prethodnih godinu dana to se radilo više puta, ali su se ti planovi izjalovili. On dodaje da je teško proceniti da li će ovoga puta biti u pravu.

- Trend rasta cena sirove nafte je započet krajem maja prošle godine, kada je cena bila 20 dolara po barelu i traje do danas - navodi naš sagovornik. - Derivati nafte su na našem tržištu počeli blago da poskupljuju pre oko dva meseca, što je reakcija na povećane troškove naftnih kompanija zbog viših cena sirove nafte.

On podseća da je taj uticaj bio izražen i lane od januara do maja, kada je dizel pojeftinio za 32 dinara, a benzin za 27 dinara. Ovo poskupljenje, u međuvremenu, na našem tržištu nije, kako ističe, nadoknadilo taj pad i cene još nisu na nivou na kojem su bile početkom 2020. godine, kada nije bilo uticaja kovid-krize. Sirova nafta najviše utiče na formiranje cene, ali i brojni drugi faktori. Jedan do njih su i usklađene akcize na derivate nafte u Srbiji.

RAZLIKA

Litar benzina na pumpama u Srbiji košta oko 137 dinara, a evrodizela oko 145 dinara. Pre mesec dana su ovi derivati bili jeftiniji za dva dinara.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.