MILOVAN JE KUPIO MLEKOMAT I NAPRAVIO SVOJ BIZNIS! Sada zarađuje duplo više nego kada je prodavao od VRATA DO VRATA!
Mlekomat, Foto: Youtube/printscreen

neverovatna priča

MILOVAN JE KUPIO MLEKOMAT I NAPRAVIO SVOJ BIZNIS! Sada zarađuje duplo više nego kada je prodavao od VRATA DO VRATA!

Niz godina sam prodavao mleko farmi na Zlatiboru, a kasnije počeo da ga flaširam i nosim kupcima u Čajetinu kada povedem decu u vrtić.

Objavljeno: 10:50h

Kako prodati toliko mleko, unovčiti svoj rad za veće pare od onih što nude otkupljivači, uštedeti dragoceno vreme koje troši isporuka? Razmišljao Milovan Mišo Ninčić, razmišljao, pa se osmelio da uloži u recept koji mu se učini isplativ i koji prepisa od alpskih stočara.

Od pre neki dan sveže pomuženo mleko od njegovih krava u centru Čajetine teče iz automata koji se sreće po Italiji, Švajcarskoj, Sloveniji, a kakvog do sada nije bilo kod nas. Ninčić (43), poljoprivredni proizvođač iz Gornjih Branežaca pod Zlatiborom, koji ima deset grla stoke, prvi je u Srbiji počeo prodavati mleko iz "slavine" mlekomata.

- Niz godina sam prodavao mleko farmi na Zlatiboru, a kasnije počeo da ga flaširam i nosim kupcima u Čajetinu kada povedem decu u vrtić. Oni su mi bili najveće tržište, na taj način sam dnevno prodavao 55-60 litara mlekara. Kad već imam prilično mušterija, mozgao sam neko vreme, moram naći efikasniji i moderniji način prodaje i rasteretiti sebe obaveza raznošenja - priča za "Blic" Milovan Ninčić.

U alpskim zemljama ranije je viđao mlekomate i narod koji na njima kupuje mleko, a od tamošnjih stočara koji se odlučiše na ovakav vid prodaje slušao kako im prodaja na ulici ide dobro. Slovenija je dva koplja ispred nas, mislio je Ninčić, kamoli Švajcarska, nemoguće je da bi kod nas nešto ovako bilo isplativo.

- Malo po malo, vođen rezonom da imam tražen proizvod i puno mušterija, smelije počeh razmišljati o mlekomatu. Počeh se raspitivati na više strana, videh da je mlekomat unosan biznis i odlučih se da se osmelim da ga i ja nabavim - priča Milovan.

Mlekomat funkcioniše kao i aparat za kafu, pivo, gorivo. Ubaciš u njega novac i tasterom komanduješ koliko hoćeš mleka. Čim automat istoči zadatu količinu vraća kusur u slučaju da je ubačen višak novca.

Prva Ninčićeva opcija je bila da kupi polovan mlekomat koji, zavisno od "staža", proizvođača i zemlje iz koje dolazi košta od tri do 10.000 evra. Na kraju se odlučio da uzme novi, s obzirom na to da kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na povraćaj 50 odsto sredstava na ime kupovine uređaja za poljoprivredu.

- Otišao sam u Italiju 13. januara i kupio mlekomat. Koštao me je 15.000 evra, s tim što je osim aparata i prateće opreme u cenu uračunato instaliranje programa koji prepoznaje dinar kao valutu, s obzirom na to da je bio programiran samo za evre. Mlekomat me putem displeja izveštava o temperaturi, količini mleka, eventualnim greškama koje treba otkloniti - kaže Zlatiborac.

Rano jutrom ili uveče u buradima doveze sveže pomuzeno mleko i ostavi ga kupcima na samoposluženje. U prošli četvrtak je počeo sa radom i osim starih mušterija koje su ostale verne stekao i nove. Uglavnom su to meštani Čajetine i Zlatibora.

- Otkupljivači za litar mleka daju 30 litara, a ja ga na mlekomatu prodajem za 80. I uspem da prodam 100 litara dnevno, skoro duplo više nego kada sam ga raznosio od vrata do vrata. Nabavio sam staklene boce sa etiketama i svojim logom i podelio ih starim kupcima. Naravno, pre nego što sam krenuo sa poslom morao sam da pribavim sve potrebne dozvole - objašnjava Milovan Ninčić.

Čajetina je zlatiborska varošica nadomak planinskog turističkog centra, ali nedovoljno blizu da bi turisti do nje prošetali zbog kupovine domaćeg mleka. Zna Ninčić da je Zlatibor "zlatna koka", naročito u turističkim sezonama, pa i ovde želi da primeni isti model čim zaradi za novo ulaganje.

- Na Zlatiboru bi mogla da rade najmanje dva aparata, u Užicu pet, u Beogradu 100. Tržište je veliko, narod voli sveže domaće mleko. Nov sam u ovom poslu, tek sam počeo da radim, ali prema količinama prodatog mleka u maloj Čajetini vidim da će posao biti unosan. I već sam smeo da pozovem sve mlekare koji imaju veće količine i koji su nezadovoljni otkupnom cenom da ulože u ovako nešto - poručuje Milovan Mišo Ninčić.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.