MIHAJLOVIĆ: SRBIJAGASU JE VRAĆEN PLAN ZA 2021. GODINU! Ministarka otvoreno o poslovanju u tom preduzeću!
Zorana Mihajlović, Foto: Marina Lopičić

pažnja

MIHAJLOVIĆ: SRBIJAGASU JE VRAĆEN PLAN ZA 2021. GODINU! Ministarka otvoreno o poslovanju u tom preduzeću!

"To je suština svih reformi u državnom preduzeću", zaključila je Mihajlović.

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da je Srbijagasu vraćen plan za 2021. godinu, da će u narednih nekoliko nedelja morati da se ozbiljno razgovara o budućnosti tog javnog preduzeća i da novac više ne sme da se rasipa bez ikakve kontrole.

Mihajlović je rekla da u situaciji kada se suočavamo sa ekonomskom krizom i naporima da nabavimo dovoljno vakcina protiv korona virusa i obezbedimo ekonomsku stabilnost i sigurnost radnih mesta, postoje javna preduzeća koja troše sredstva bez ikakvih planova, programa i projekata.

Upitana o razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, ona je rekla da taj proces ide sporije u Srbijagasu, nego u EPS-u, i navela da je resorno ministarstvo vratilo Srbijagasu plan za 2021.

"Danas Srbijagas funkcioniše bez plana i licenci, sa jednom grupom ljudi koja upravlja Srbijagasom bez toga da iko danas ima kontrolu nad tim preduzećem", kaže ministarka.

To, poručuje, mora hitno da se menja, jer ne pričamo o troškovima od 100 dinara, nego o stotinama miliona evra koje su potrošene prethodnih godina, a ne zna se kako su potrošene.

"Pričamo o gasifikaciji koja se ne spovodi, a novac za gasifikaciju ide. Primer je gasifikacija opštine Šid, pravi se ugovor sa italijanskom kompanijom koja ima jednog zaposlenog ili sa nekim drugim kompanijama", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da čega god se dotaknete u Srbijagasu, nije dobro i nije u interesu Srbije i da to nema veze sa imenima, niti sa Dušanom Bajatovićem i njegovim direktorima.

"To ima veze sa normalnim razvojem i budućnošću gasnog sektora, sa svakim građnainom kome nije jasno da direktor preduzeća koje je problematično, gde država stalno daje novac, ima platu 34.000 evra. To mora da se promeni", naglašava Mihajlović.

Navela je da u EPS-u, gde su razdvojene delatnosti, nije ništa bolja situacija i da tu stvari moraju drastično da se menjaju jer, kaže, ako se u EPS ne budu uložile milijarde evra u nove investicije EPS neće postojati.

"Da li kao društvo hoćemo da nam propada EPS ili hoćemo da u nove elektrane, pre svega hidroelektrane i da uredimo organizaciono to preduzuće", navela je Mihajlović i dodala da postoji novac koji se odliva u povezana preduzeća.

Smatra da moraju da se smanje troškovi i da se postave prioriteti jer, poručuje, nije vreme ni za kakvo rasipanje.

"To je suština svih reformi u državnom preduzeću", zaključila je Mihajlović.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.