USKORO NIŽA CENA ZA TOPLE RADIJATORE? Gasovod Balkanski tok omogućava nižu nabavnu cenu gasa
Gasovod Balkanski tok proradio prvog dana ove godine, Foto: Profimedia

MANJI RAČUNI ZA GREJANJE

USKORO NIŽA CENA ZA TOPLE RADIJATORE? Gasovod Balkanski tok omogućava nižu nabavnu cenu gasa

U Ministarstvu energetike napominju da u gasnom sektoru postoji prostor i za druge vrste investicija, od gasnih skladišta, preko interkonekcija

Objavljeno:

Nakon što je dugo najavljivani gasovod Balkanski tok proradio prvog dana ove godine, očekuje se sniženje nabavne cene gasa, pa treba očekivati i sniženje cena grejanja, navode iz Ministarstva energetike Srbije za radio Dojče vele (DW).

"Postoji uredba kojim se reguliše cena grejanja (Uredba o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom) kojom je predviđeno da predlog za promenu cene toplotne energije, zbog porasta varijabilnog dela cene može da bude podnet u slučaju kada se ukupna cena energenata poveća za više od tri odsto, a obavezno ako se smanji za više od pet procenata. To znači da, pošto se očekuje sniženje nabavne cene gasa, treba očekivati i sniženje cena grejanja. Ministarstvo će pratiti kako opštine i gradovi primenjuju tu uredbu i preko nadležnih inspekcija nećemo dozvoliti da se ta uredba ne poštuje", navodi se u odgovoru koji je Ministarstvo poslali DW-u.

U tekstu se napominje da Ministarstvo energetike za lošu gasifikaciju Srbije takođe prebacuje Srbijagasu i da je ona "nedovoljna i da se odvijala nedopustivo sporo".

"Moramo imati diverzifikaciju izvora, odnosno snabdevača, i samo tada ćemo imati gasnu bezbednost. A ako se opredeljujemo da zemlju gasifikujemo, onda to mora biti strateški cilj. Građani sa gasifikacijom dobijaju kvalitetniji energent koji manje utiče na životnu sredinu i veću sigurnost u snabdevanju i u količini, i u kvalitetu. Ali potrebno je da tržište gasa u Srbiji bude pregledno i otvoreno, da potrošači imaju mogućnost izbora, a sve to nije moguće dok se ne promeni način funkcionisanja Srbijagasa. Nažalost, projekti gasifikacije u Srbiji kasne godinama, i zato imamo toliko nizak procenat domaćinstava koja su priključena na gasnu mrežu", tvrde u Ministarstvu, prenosi DW.

Radijator, Grejanje
foto: Profimedia

Navode i da se pitanje smanjenja određenih naknada koje naplaćuju lokalne samouprave može rešiti, ali da je neophodno da se projekti gasifikacije realizuju mnogo preglednije i efikasnije. Zbog toga Ministarstvo energetike najavljuje da će budnim okom kontrolisati ovaj proces kako se ne bi čekalo decenijama da se neki deo države gasifikuje, kaže se u tekstu.

U Ministarstvu energetike napominju da u gasnom sektoru postoji prostor i za druge vrste investicija, od gasnih skladišta, preko interkonekcija, za šta je, kažu, opet potrebno "da imamo snažniji, efikasniji i finansijski održiv Srbijagas", prenosi DW.

Urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković za DW podseća da su SAD instistirale da se Srbija odrekne potrošnje ruskog gasa i pređe na gas iz SAD i drugih izvora preko terminala tečnog prirodnog gasa (LNG).

„To je, međutim, za Srbiju nemoguć zahtev, jer ona nema gasnu vezu ni sa jednim LNG-terminalom. Uz to, taj gas bi mogao da bude skuplji od ruskog, a to je nepovoljno za potrošače, pa prema tome i za samu državu Srbiju“, ističe Putniković.

Na pitanje koliko će gas sada biti jeftiniji i povoljniji za građane Srbije, urednica portala „Energija Balkana“ iznosi sledeću računicu:

"Cena gasa na bugarsko-srpskoj granici biće 155 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a direktor Srbijagasa je ovih dana naveo da je na najlikvidnijoj evropskoj berzi gasa, u Holandiji, cena sada 240 dolara. Prema njegovim najavama, nabavka sa srpske potrošače u prva dva kvartala 2021. godine biće od 60 do 90 dolara jeftinija za hiljadu kubika gasa, nego u slučaju da se kupuje na nekoj berzi".

Konkretno, kaže Jelica Putniković, "transportni troškovi za snabdevanje gasom su manji, jer transport kroz Mađarsku sada košta 30, a do sada je plaćan između 40 i 70 dolara, jer su Mađari koristili to što je kroz njihove gasovode bio jedini pravac snabdevanja Srbije".

Peć, Grejanje, Vatra, Plamen, Ogrev, Drva, Grejanje drvima
foto: Profimedia

"Kroz Bugarsku će tranzitne takse biti od 12 do 14 dolara. Još se, međutim, ne zna koliko će to sve doprineti nižoj ceni gasa krajnjim potrošačima u Srbiji", napominje Putniković.

Novi gasovod kroz Srbiju nudi još dosta mogućnosti - osim što će biti dovoljno gasa za industriju i domaćinstva, biće ga i za izgradnju najavljenih gasnih elektrana.

Urednica portala „Enegija Balkana“ smatra da će i to biti mamac za privlačenje novih investicija.

"Iz Bugarske u Srbiju će moći da stiže 13,88 milijardi kubnih metara godišnje, a Srbija do sada troši nešto više od dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa. Procene su da će i bez gasnih elektrana potrošnja gasa porasti na 3,7 do 4,4 milijarde metara kubnih", rekla je Putniković.

Osim toga, ukazuje, od izuzetnog značaja je i ekološki efekat - smanjiće se zagađenje vazduha iz individualnih ložišta.

Na jugu Srbije, gasovod je stigao do Leskovca, odnosno do Vladičinog Hana. U Ministarstvu očekuju da bi gas do Vranja mogao da stigne krajem 2022. godine. Ove godine se po planu radi projektovanje kraka ka Bosni i Hercegovini, odnosno ka Republici Srpskoj, kojim će ka Banjaluci moći da se isporučuje gas iz Balkanskog toka.

Takođe, ove godine će se krenuti i sa izgradnjom još jedne gasne konekcije sa Bugarskom - od Niša do Dimitrovgrada - koja će biti povezana gasovodnim sistemom kod Sofije. Tom trasom moći će i da se transportuje gas iz Grčke, iz Južnog koridora, kaže se u tekstu DW.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.