VUČIĆ OTVORIO GASOVOD BALKANSKI TOK JUTROS U 6 SATI: Objasnio je zašto je ovo BITAN TRENUTAK ZA SRBIJU (VIDEO)
Vučić i istorijski trenutak otvaranja Balkanskog toka, Foto: Tanjug

RANO JUTROS

VUČIĆ OTVORIO GASOVOD BALKANSKI TOK JUTROS U 6 SATI: Objasnio je zašto je ovo BITAN TRENUTAK ZA SRBIJU (VIDEO)

Vučić je čestitao izvođačima na ogromnom poslu koji je dobro urađen i poželeo srećnu Novu godinu

Objavljeno: 07:55h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice.

Vučić je čestitao izvođačima na ogromnom poslu koji je dobro urađen i poželeo srećnu Novu godinu.

"Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju", rekao je predsednik.

"Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije", poručio je.

Otvaranju su prisustvovali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije "Energotehnika Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić. Bajatović je upoznao Vučića sa karakteristikama gasa, navodeći da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa: "Odavde ćemo početi da snabdevamo Srbiju, snabdevaćemo zemlju sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci. Imaćemo manje troskove za sistem i moći ćemo bolje da snadbevamo Srbiju sa te tri tačke, nemamo dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100 odsto".

Bajatović je istakao da su u gasovod ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra.

U Srbiju ulazi od Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.

Prva deonica je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Balkanski tok je deo gasovoda "Turski tok", projekta ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok". Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija gasovodom "Balkanski tok" obezbedila energetsku stabilnost I bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Vučić je u Gospođincima kazao da se sa tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog I sekundarnog gasovoda.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

Otvaranje gasovoda
foto: Tanjug

Vučić je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

- Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 I 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas - rekao je on.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

- Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnosti i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore - rekao je.

Vučić je najavio da će gas biti doveden još u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.

- Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju I bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije I Ukrajine oko trgovinskog sporazjma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije - objasnio je.

Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Izgradnjom i puštanjem u rad "Balknaskog toka", dela gasovoda "Turski tok" od bugarske do mađarske granice, potpuno je obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost Srbije, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Harčenko je, rano jutros, sa predsednikom Srbije, prisustvovao puštanju gasovoda u rad.

- Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji dahe mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infratsrutkure i potpuno će biti obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost i stabilne isporuke energenata - rekao je Harčenko.

On je dodao da se izgradnja gasne infrastrukture potpuno uklapa u smernice privrednog razvoja, koje je uoči Nove godine izneo predsednik Srbije.

- Ovaj gasovod obezbediće i energetsku sigurnost i šireg regiona, centralne Evrope - ukazao je Harčenko.

Ruski ambasador je naveo i da će gasovod pružiti dodatne mogućnosti za Srbiju, da postane još privlačnija za ulaganja, jer postaje i tranzitna zemlja za gas.

- Ovo je stvarno najbolji poklon za Novu godinu, da čim je nova godina počela imamo jedan veliki događaj u razvoju bilateralnih odnosa - konstatovao je ruski ambasador.

On je zahvalio svima koji su radili na izgradnji gasovoda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je veliku zahvalnost predsedniku Rusije Vladirimu Putinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je jutros da će vrlo brzo, već za 10 ili 15 dana, biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

"Već od ponedeljka ćemo da vidimo, zajedno sa predstavnicima vlade i Srbijagasa, da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje", rekao je Vučić, nakon otvaranja gasovoda Balkanski tok u Srbiji.

Na pitanje novinara kada će se plaćati priključak na gas po ceni od 780 evra, kao što je ranije najavio Srbijagas, Vučić je rekao da lokalne samouprave sada uzimaju najviše novca za priključak na gas na ime taksi i da građani zato odustaju da izdvoje novac za priključak na gas i da ih to izađe oko 1.200 evra.

"Glupa nam je politika već decenijama da skupo naplaćujemo priključak na gas, jer onda ljudi ne žele da se odreknu oko 1.200 evra, jer im to izgleda skupo, iako bi im to bilo jeftinije nego tri godine da troše za čvrsta goriva. Zato ćemo da damo to po najnižim cenama, jer ćemo opet da imamo više novca".

Napomenuo je da Srbijagas sada daje daje na tri rate, na tri godine, da se plati za priključak, ali da je opet visoka cena.

"Želim da objasnimo lokalnim samoupravama. Želimo da počnemo da naplaćujemo gas u većoj meri, pošto ćemo sada, kada imamo više gasa, kroz njegovu naplatu obezbediti više novca. Da ne govorim o tome da ćemo imati čistiji vazduh", naglasio je Vučić.

Istakao je da je gas najčistije gorivo.

Otvaranje gasovoda
foto: Tanjug

"Već za 10 ili 15 dana očekujte nove predloge i verujem da će vlada najbrže moguće da prihvati nove mere koje će olakšati građanima kupovinu gasa", rekao je on.

Vučić je naglasio da mora da se dovede gas u Valjevo i da će onda doći novi investitori i da samo tu treba uložiti između 50 i 60 miliona evra.

Takođe, kaže da se mora dovesti gas i do Vladičinog Hana i da bi onda Teklas otvorio tu i drugu fabriku.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je jutros da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz "Balkanskog toka" trebati Evropi.

"Ovo je veliki dan", rekao je Bajatović i dodao da je Srbija već sada sigurna, sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu.

Bajatović je istakao i da je tokom izgradnje gasovoda ugrađena najsavremenija oprema, sa najsavremenijim materijalima.

On je najavio da će se razraditi planovi za ubrzanu gasifikaciju, na kojoj insistira i predsednik Aleksnadar Vučić.

Bajatović je naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd - Banjaluka.

"Otvoriće nam se 'Horgoš', što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, verovatno, Severnom toku 1 i 2" rekao je Bajatović.

On je dodao da je sve urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno sve što je tražila Energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.