OHRABRUJUĆE: Učešće od 10 odsto za kupovinu prvog stana podsticajna mera
Ilustracija, Foto: Stock

PODRŠKA

OHRABRUJUĆE: Učešće od 10 odsto za kupovinu prvog stana podsticajna mera

Za banke je to dobra prilika da sagledaju svoje mogućnosti i shodno tome prezumu rizik

Objavljeno:

Odobravanje stambenih kredita za kupovinu prvog stana sa učešćem od 10 odsto je podsticajna, tržišna i dobra mera, smatraju u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Za banke je to dobra prilika da sagledaju svoje mogućnosti i shodno tome prezumu rizik, rekao je za Tanjug generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Odobravanje takvih kredita, koje je letos preporučila Narodna banka Srbije, prva je počela Banka Poštanska štedionica, a na taj korak odlučila se i Rajfajzen banka.

Banka Poštanska štedionica je od druge polovine juna kupcima prvog stana omogućila stambene kredite uz smanjeno ucešće koje iznosi 10 odsto.

U toj državnoj banci za Tanjug navode da su, kada je reč o kupovini prve nepokretnosti na kredit, polazni troškovi i samo učešće do sada često predstavljali prepreku klijentima kod donošenja ovako važne životne odluke.

Napominju da je upravo pravovremena Odluka NBS stvorila regulatorni prostor za modifikaciju i smanjenje potrebnog ucešća ovom spečificnom segmentu kupaca.

"Rezultati posle pet meseci primene, mereno brojem primljenih i realizovanih kredita sa 10 odsto učešća, govore o izuzetnom interesovanju za ovu vrstu proizvoda, što samo potvrđuje činjenicu da su donete mere jako dobro targetirane i evidentno daju očekivane rezultate", kažu u Banci Poštanska štedionica.

Kada je reč o visini kamatnih stopa na stambene kredite, u toj banci napominju da je ona ostala ista, jer visina učešća nema uticaja na visinu kamatne stope.

U Rajfajzen banci kažu da su u svoju ponudu uvrstili stambene kredite sa 10 odsto učešća u skladu sa preporukom NBS, a da je taj model stambenog kredita namenjen samo za kupovinu prvog stana.

"Trenutno u obradi imamo oko 15 zahteva za ovaj model stambenog kredita", navode za Tanjug u Rajfajzen banci.

Kažu da je tražnja za stambenim kreditima generalno u porastu, a da se ogleda u rastu broja zahteva koje banka dobija za finansiranje.

U toj banci kažu da može da se očekuje da će se povećati tražnja i za ovaj model kredita jer je, kako objašnjavaju, u pitanju kredit po povoljnijim uslovima kojim se stimuliše kupovina prvog stana i rešavanje bitnog životnog pitanja.

Kada je reč o uslovima, navode da je za tu vrstu kredita potrebno učešće minimum 10 odsto od iznosa kupoprodajne cene, a da je maksimalan iznos kredita određen kreditnom sposobnošću klijenta, odnosno određuje se na isti način kao kod kredita koji imaju veće učešće.

Maksimalni rok otplate je, kako dodaju, 360 meseci, a kamatna stopa je nepromenjena u odnosu na standardni model stambenog kredita u Rajfajzen banci.

Generalni sekretar UBS Vladimir Vasić kaže da je dobro da banke daju tu mogućnost, ali da sam klijent treba da odluči kada sagleda visinu učešća, dužinu trajanja kredita i visinu mesečne rate.

Niže učešće na stambeni kredit, objašnjava, na duži vremenski period može da znači nižu mesecnu ratu i klijent treba da odluči da li mu to odgovara i izabere šta mu je pogodnije.

Podsetio je da i dalje za one koje kupuju prvu nepokretnost važi povraćaj 10 odsto od PDV-a, te da i tu mogućnost treba ukalkulisati prilikom donošenja odluke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.