POZNATA NOVINARKA ČIJA SE ĆERKA UBILA ALARMIRALA JAVNOST, a premijerka ODMAH REAGOVALA!
SOS linija/ilustracija, Foto: Beta, Ana Paunković

SOS LINIJA

POZNATA NOVINARKA ČIJA SE ĆERKA UBILA ALARMIRALA JAVNOST, a premijerka ODMAH REAGOVALA!

Nemate predstavu koliko bih volela da me se ova tema manje tiče. Ali, tiče me se – istakla je.

Objavljeno:

Novinarka An Mari Ćurčić doživela je najveću tragediju koju jedna majka može da doživi - njena ćerka izvršila je samoubistvo.

Od tada ona podiže svest o zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja. Jedna od stvari na koje je ukazala jeste - kako je moguće da SOS linija za prevenciju samoubistva nije besplatna.

Ali izgleda da će se to uskoro promeniti. To su najavili premijerka Ana Brnabići i zaposleni u Ministarstvu zdravlja, upravo pošto je više korisnika Tvitera sa novinarkom An Mari Ćurčić na čelu skrenulo pažnju na problem plaćanja ovakve vrste pomoći.

An Mari Ćurčić, čija je ćerka, poznata manekenka Marija (25), izvršila samoubistvo pre dve godine, prva je progovorila o ovoj nevolji.

"Dala bih sve na svetu da mogu da vratim vreme i sprečim tu tragediju", napisala je.

- I da, biću potpuno iskrena, dala bih sve na svetu da nije postojao tako lični i tako bolan povod da počnem da se bavim temom zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja. Nemate predstavu koliko bih volela da me se ova tema manje tiče. Ali, tiče me se – istakla je.

Poznata novinarka naglasila je da se ovaj problem tiče “svih onih koji bilo u bliskom, bilo u širem okruženju, svedoče patnji nekog ko se nosi sa bolom u duši”.

Kako je istakla, može se desiti da usled “svog psihičkog ili somatskog stanja nismo trenutno u mogućnosti stvarati prihode ili smo isuviše anksiozni, rezignirani, prolazimo kroz panični napad, disfunkcionalni smo i nismo u stanju da izađemo do kioska i uplatimo kredit, jer prethodno je potrošen iz XYZ razloga"…

- A fizički smo sami i ne postoji drugi vid pomoći, a postoji ta SOS linija, koju bismo mogli dobiti da se nije čuo onaj dobro poznati glas koji nam saopštava NEMATE DOVOLJNO KREDITA ZA OVAJ POZIV, MOLIMO VAS DA DOPUNITE KREDIT – objavila je na Tviteru Ćurčić.

I uputila pitanje koje je odjeknulo Tviterom.

- I evo, da vas pitam, kako biste vi reagovali da vam neko ko prolazi kroz užasnu krizu, neko ko razmišlja da sebi oduzme život kaže ili napiše da je smogao snage da okrene broj, ali da nije mogao da dođe do pomoći jer nije imao dovoljno kredita za poziv? Poziv SOS liniji. Ne bilo kojoj, već nacionalnoj SOS liniji. Zaista se pitam kako biste se osećali, šta biste uradili vi… - apostrofirala je Ćurčić.

Jedna korisnica Tvitera je putem društvene mreže obavestila o tom problem i premijerku Anu Brnabić, a ona je ubrzo odgovorila.

Ana Brnabić
Ana Brnabićfoto: Twitter

- Potpuno ste u pravu da je to nedopustivo, radimo na tome da se ovo reši već tokom sutrašnjeg dana - napisala je juče Brnabić na svom Tviter profilu, a na tome joj se zahvalila Ćurčićeva.

Inače, ovo nije prvi put da se poznata novinarka obraća posredno ili neposredno premijerki u vezi sa problemom prevencije samoubistva.

Podsećanja radi, nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva 011/7777-000 otvorena je 2019. godine u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, a kako nije u telefonskom režimu 0800, pozivi se naplaćuju.

Takođe, i u Ministarstvu zdravlja istakli su da će učiniti sve što je u njihovom delokrugu rada da SOS linija bude besplatna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.