Svi se prave ludi, a nestalo je 16,8 tona srpskog zlata!!!
Foto: Reuters

gde nestade?

Svi se prave ludi, a nestalo je 16,8 tona srpskog zlata!!!

Gde se sada nalaze, kako i zašto su otuđene i koliko su vredele tone zlatnih poluga koje su se do momenta deblokade finansija bivše SFRJ nalazile na računu Banke za međunarodno poravnanje u Bazelu?
Objavljeno:

U Narodnoj banci Srbije nisu previše rečiti. Za "Blic" kažu jedino da je srpsko zlato iz Bazela prodato između 2001. i 2002, ali ne otkrivaju kome, kako i zašto.

Navode i da je Narodna banka Jugoslavije, nezavisno od zlata iz Bazela, u drugoj polovini 2001. godine iz zemlje, takođe, iznela oko 5 tona zlatnih poluga radi njihove dorade, ali je i to ubrzo prodala na međunarodnom tržištu.

- Detalje ovih transakcija u vezi sa zlatom NBS ne može u ovom trenutku da saopštava iz razumljivih razloga - stoji u odgovoru "Blicu".

"Blic" je pokušao da i od ondašnjih političkih aktera dobije odgovore na pitanje kako su nestale tone srpskih zlatnih poluga iz Bazela. Mlađan Dinkić, koji je u tom periodu bio guverner NBJ a samim tim i direktno nadležan, navodi za naš list da "ne zna o čemu se radi, niti razume šta ga pitamo".

foto: Beta

- Svi podaci o kretanju deviznih rezervi Narodne banke, uključujući i zlato, su javni. Ne postoje nikakve misterije niti tajne u vezi sa tim. U doba kada sam bio guverner objavljivali smo svakog meseca podatke o kretanju zlatnih rezervi - kaže Dinkić.

Na naše pitanje da li se seća da su na početku njegovog mandata prodate tone zlata, on odgovara:

- Sećam se da je kada sam postao guverner Srbija imala oko 360 miliona američkih dolara u deviznim rezervama, a do kraja mog mandata one su povećane na 3,3 milijarde dolara. Inače, centralne banke prodaju zlato i prebacuju ga u deviznu efektivu, ukoliko je u tom trenutku potrebno obezbediti likvidna sredstva i ako postoje potrebe države, privrede i banaka za plaćanje prema inostranstvu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.