SJAJNA VEST ZA SRBE! BANKARI SMANJUJU RATE! Najveću ŠANSU imaju građani koji ispunjavaju ove uslove
NARODNA BANKA SRBIJE, Foto: Stefan Jokić

EKONOMIJA

SJAJNA VEST ZA SRBE! BANKARI SMANJUJU RATE! Najveću ŠANSU imaju građani koji ispunjavaju ove uslove

Ekonomisti i poznavaoci prilika u bankarskom sektoru ocenjuju da će olakšice najverovatnije biti odobrene većini klijenata

Objavljeno:

Bankari su još juče, prvog dana kada su na snagu stupile nove olakšice, počeli da primaju zahteve građana za produženjem otplate i manjim ratama, a ono na šta su posebno obraćali pažnju bila je kompanija u kojoj su klijenti zaposleni. U fokusu su, praktično, bile dve stvari - redovnost prihoda i stabilnost radnog mesta, odnosno sposobnost dužnika da i u narednom periodu redovno plaćaju obaveze.

Ekonomisti i poznavaoci prilika u bankarskom sektoru ocenjuju da će olakšice najverovatnije biti odobrene većini klijenata kod kojih nisu drastično promenjeni uslovi, odnosno koji nisu imali značajno umanjenje plata ili prestanak radnog odnosa. Procena rizika, tvrde oni, svakako će biti stroga i detaljnija nego ranije, ali veruju da je bankama u interesu da zadrže klijente.

"Verujem da će svim klijentima kod kojih nisu drastično promenjeni uslovi biti odobren produžetak otplate kredita. To znači da nisu imali značajno umanjenje plate ili da firma u kojoj rade nije imala drastično smanjenje posla ili prekid rada", ocenjuje Dušan Uzelac, ekonomista i osnivač portala "Kamatica".

On u razgovoru za "Blic Biznis", ipak, naglašava da banke prvenstveno vode računa o sopstvenom profitu i da one "nisu socijalne ustanove od kojih treba očekivati da rešavaju probleme klijenata nauštrb sopstvenog poslovanja".

"Prvi uslov za saradnju sa klijentom je da nije rizičan ili da je rizik podnošljiv i pokriven. Tek onda dolaze na red uslovi saradnje, dužina otplate, kamate... To moraju da shvate i klijenti", zaključuje naš sagovornik.

S tim u vezi, biće važno i u kojoj oblasti klijent radi, te da li je to autoindustrija čiji su prihodi zbog aktuelne krize desetkovani, ili turizam koji je dobrim delom oštećen ili proizvodnja hrane koja krizu gotovo i da nije osetila.

Nova odluka NBS mogla bi mesečnu ratu potrošačkog ili gotovinskog kredita od stotinak evra da umanji za 20. Svi građani koji su pozajmicu uzeli pre 18. marta mogu se nadati pozivu banke na dogovor o dodatnim olakšicama, koje podrazumevaju produžetak otplate kredita za još dve godine. Samim tim i manju ratu, što je u trenutnim okolnostima pandemije i korona krize više nego korisno rešenje za kućni budžet.

Ipak, olakšice koje je donela Narodna banka Srbije i koje važe za sve kredite, osim za stambene i dozvoljeni minus, nisu obavezne, već su na nivou preporuke bankarskom sektoru.

Kako kažu bankari, procena rizičnosti podrazumeva proveru izveštaja Kreditnog biroa, odnosno redovnost u otplati svih obaveza i kredita (stambenih, gotovinskih, potrošačkih kredita, kreditnih kartica…), ne samo u banci od koje klijent traži produžetak otplate, nego i u svim drugim bankama, ako ima više različitih tekućih računa ili pozajmica.

Strogi uslovi i kod komšija

Koliko su banke pojačale svoju kontrolu, odnosno procenu rizika, osetili su ovih dana i bankarski klijenti u susednoj Hrvatskoj.

Tako je jednom od njih odbijen kredit zato što je preduzeće u kome radi dobilo državnu pomoć zbog korona krize, dok drugoj dvojici nisu odobreni zahtevi jer im je u prometu po tekućem računu u onlajn transakcijama pronađena uplata sportskim kladionicama od nekoliko desetina evra, što je inače maksimalan iznos koji mesečno troše na ovu vrstu "zabave".

Sva trojica bila su uredni klijenti, sa redovnim prihodima i urednom otplatom dosaašnjih pozajmica, odnosno bez dana kašnjenja u plaćanju mesečnih rata.

(Espreso.co.rs/BLIC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.