MANJE VAŽNO JE PITANJE DA LI ĆU OSTATI U VLADI! Mali se uključio u Jutarnji program, pomenuo je 1 bitnu stvar
Siniša Mali, Foto: Printscreen

uživo

MANJE VAŽNO JE PITANJE DA LI ĆU OSTATI U VLADI! Mali se uključio u Jutarnji program, pomenuo je 1 bitnu stvar

Ministar je ranije najavio razgovor na temu ekonomskog razvoja i obnove Srbije

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali se obratio građanima Srbije u Jutarnjem programu RTS-a.

- Ukupan iznos u kešu, gotovini 278 milijardi dinara je isplaćeno u okviru podrške našoj privredi. Naše finansije su bile stabilne da izdrže prvi udar. Broj zaposlenih na 30. juni u odnosu na februar je veći nego u odnosu na prethodnih nekoliko meseci, To je pravi podatak, dosta radnih mesta je otvoreno. Preko 1.100 preduzeća preko Fonda za razvoj i preko poslovnih banaka, preko milijardu evra biće pušteno u okviru seta mera za pomoć preduzećima.

- Sada treba biti pametan i pratiti šta će se dešavati u privredi. Očigledno do 1. novembra ne očekujem negativne posledice na tržištu u Srbiji. Moramo prvo da vidimo šta se dešava sa zdravstvom. Ukoliko dobijemo vakcinu, to je najvažnije rešenje za našu privredu. Jedini način je vakcina. Mi nismo izolovano ostrvo.

- Manje važno je pitanje da li ću ostati u Vladi, mi uveliko prirpremamo budžet za 2021. godunu. Mi ćemo ispuniti budžet i spremiti ga za usvajanje.

- Vrlo ozbiljno smo pristupili problemu. Preko 1.000 preduzeća učestvuje iu istraživanju kako smo sproveli mere, kako reaguju njihovi kupci iz inostranstva. Istraživanje je kako smo sprovfeli mere, kako reaguju na situaciju, kako reaguju kupci. U februaru je privreda očekivala sveobuhvatne mere, planovi naših preduzeća se menjaju. Niko ne zna kako će biti. Umesto da pogađamo, sada znamo koji je efekat bio ranije sa prethodnim merama - rekao je Mali.

foto: Printscreen

- Ono što je potrebno jeste da Srbija izađe iz krize, a to ko će biti ministar i 7u vladi to je pitanje za građane Srbije i to zavisi od predsednika - rekao je Mali.

- Petnaesti je dan u mesecu kada uvek dobijamo uplatu PDV-a. Deset odsto imamo više uprkos epidemiji. Pre par meseci smo imali konzervativniji pristup. Bruto PDV je za 3 milijarde veći. Raduje me što se akcize plaćaju na vreme. Penzije su sigurne, plate isto. Nemamo problema sa likvidnošću - rekao je ministar finansija.

- Nisam sklon da izlazim sa velikim i bombastičnim izjavama i obećanjima. Dajtre da vidimo kroz anketu tržišta da vidimo gde su problemi pa da zajedno napravimo neki program. Naravno da ćemo podržati našu privredu. Sve smo u dan plaćali. Privrednici sada vide ozbiljnu ekonomsku politiku, i motiv da ostanu u Srbiji - naglasio je Siniša Mali.

Ministar je ranije najavio razgovor na temu privrede, dosadašnjoj podršci, o planovima za dalje, o prihodima u budžetu i o tome kako će ova potpuno nova situacija za sve nas uticati na ekonomiju u celom svetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.