UKIDA SE JEDNA ČESTA FUNKCIJA U SRPSKOJ PRIVREDI: Ovo više NEĆEMO GLEDATI!
Sedište MMF-a u Vašingtonu, Foto: Profimedia

jasan zahtev

UKIDA SE JEDNA ČESTA FUNKCIJA U SRPSKOJ PRIVREDI: Ovo više NEĆEMO GLEDATI!

Ovo tim pre, dodaje, što su na stolu imali i stanje iz oktobra 2019. gde je evidentirano da je čak 20 direktora od 37 preduzeća, u v. d. statusu

Objavljeno:

Međunarodni monetarni fond preporučio je srpskoj vlasti da prekine sa praksom postavljanja v. d. direktora u javnim preduzećima jer se u suprotnom ne može očekivati potpuna reforma ovih kompanija koja podrazumeva i profesionalnu upravu, piše "Blic" pozivajući se na izvor iz Nemanjine 11.

Drugim rečima, navodi list, oni su zatražili da se do kraja godine završe postupci konkursa za izbor profesionalnog menadžmenta završe, pa i era stanja v. d.

Izvor "Blica" tvrdi da su predstavnici MMF preporučili da se dosledno poštuje Zakon o javnim preduzećima po kome direktori u javnim preduzećima u stanju v. d. mogu da ostanu maksimalno godinu dana.

- Za MMF je izuzetno važno poboljšanje upravljanja u javnim preduzećima, a to je nemoguće da se ostvari sa ljudima koji su u privremenom statusu jer se na njih može vršiti politički pritisak. Za njih je neprihvatljivo da se pojedinci u statusu v. d. nalaze i po nekoliko godina i zato su preporučili vladi da ovaj proces što pre zavrsi - naveo je ovaj izvor.

Ovo tim pre, dodaje, što su na stolu imali i stanje iz oktobra 2019. gde je evidentirano da je čak 20 direktora od 37 preduzeća, u v. d. statusu.

Takvo stanje, po njima, u značajnoj meri predstavlja i kočnicu za reforme u javnom sektoru koje su uslov za nastavak finansijske konsolidacije, navodi sagovornik "Blica".

On dodaje da su srpski predstavnici uvažili ovu preporuku.

MMF je, kako se još navodi, posebno insistirao da se kod velikih javnih preduzeća ukine stanje v. d. tim pre što su za neke konkursi raspisani još pre nekoliko godina i još nisu završeni.

Oni su napomenuli da su odredbe Zakona o javnim preduzećima oko izbora direktora dobro definisane i da ih treba dosledno sprovesti jer su profesionalni, a ne politički kriterijumi uslov za postavljanje.

- Srpska vlast je prihvatila sugestije i nagovestila da bi era stanja v. d. u Srbiji, bar što se tiče javnih preduzeća trebalo da se završi do kraja godine. To praktično znači da će nakon izbora ovaj problem biti rešavan, odnosno da će se nova vlada baviti ovim pitanjima - kaže izvor "Blica".

On dodaje da su predstavnici MMF preporučili srpskoj vladi da se što pre rešava i status nekih državnih preduzeća, kao što je "Petrohemija".

- Treba da se zna da ovi stavovi MMF-a nisu obavezujući za srpsku vladu jer je reč o savetodavnom aranžmanu - kaže sagovornik "Blica" iz Nemanjine 11.

List napominje da je pokušao da u Vladi Srbije zvanično proveri svoja saznanja ali da mu to nije pošlo za rukom.

- Samo nam je rečeno da je u okviru sagledavanja stanja u javnim i državnim preduzećima, prilikom poslednje sesije, MMF imao određene preporuke koje su se odnosile na njihov rad i upravljanje - zaključuje "Blic".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.