RAZGOVARAO JE S 233 MILIONERA I DOŠAO DO VELIKOG OTKRIĆA: Svi su počeli na isti način
Bogataši cene štednju, Foto: Profimedia

kako do para?

RAZGOVARAO JE S 233 MILIONERA I DOŠAO DO VELIKOG OTKRIĆA: Svi su počeli na isti način

Proveo je pet godina proučavajući potrošačke navike onih najbogatijih

Objavljeno:

Bez obzira na to da li želite da jednog dana na svom štednom računu imate milion ili 10 miliona dolara, negde morate početi.

Da bi otkrio početne korake današnjih bogataša, savetnik za lične financije Thomas C. Corley proveo je pet godina proučavajući potrošačke navike onih najbogatijih, piše Novac.

U svom istraživanju razgovarao je s 233 osobe, od kojih je njih 177 svoje bogatsvo zaradio samostalno. Za potrebe istraživanja odabrao je grupu čiji minimalni godišnji prihod iznosi 160.000 dolara i koji u svom vlasništvu imaju imovinu u protivvrednosti od približno 3,2 miliona dolara.

Kroz intervjue i analize, Corley je otkrio da svi oni dele desetak zajedničkih navika, kao i da se čak 80 odsto njih obogatilo tek nakon 50 godine života. Isto tako, njegovo istraživanje pokazalo je da su gotovo svi započeli na isti način.

- Svi milioneri koji su svoje bogatstvo samostalno zaradili započeli su sa štednjom. Već s prvim primanjima na štednim računima ostavljali bi 10 do 20 posto prihoda- napisao je Corley u svom radu.

Bogataši iz ovog istraživanja, osim izdvajanja dela prihoda, razvili su i još jednu strategiju. Takozvani ‘sistem kanti’ njihovu ušteđevinu deli na četiri dela: penzijska štednja, posebni troškovi, neočekivani troškovi i ciklički troškovi.

Ušteda u penziji uključuje klasičnu penzijsku štednju, dok budući troškovi obrazovanja, troškovi venčanja, rezerve za kuću i drugi očekivani životni troškovi spadaju u drugi korak, odnosno posebne troškove.

Treći deo je zapravo fond za hitne slučajeve, poseban račun s gotovinom koja će se smanjiti u slučaju naglog gubitka posla ili hitne medicinske pomoći. A skup cikličnih troškova sadrži uštede za rođendanske poklone, praznike i odmore.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.