PARADAJZ KONAČNO MOŽE DA SE KUPUJE! Omiljeno povrće od 70 do 130 dinara, otkriven uzrok doskorašnjih VELIKIH CENA
Paradajz, Foto: Filip Plavčić

SAD VEĆ MOŽE DA SE PREŽIVI

PARADAJZ KONAČNO MOŽE DA SE KUPUJE! Omiljeno povrće od 70 do 130 dinara, otkriven uzrok doskorašnjih VELIKIH CENA

Povoljnije "crveno zlato" privuklo je i veći broj kupaca na pijacama, pa prodavci zadovoljno trljaju dlanove

Objavljeno:

Niža cena paradajza, više ljudi na pijaci, bolja prodaja. Kilogram paradajza pre dve nedelje vredeo je 250 dinara, a sada je cena pala, pa je potrebno izdvojiti od 70 do 130 dinara, u zavisnosti od kvaliteta.

Povoljnije "crveno zlato" privuklo je i veći broj kupaca na pijacama, pa prodavci zadovoljno trljaju dlanove.

- Ima više kupaca i prodaja je bolja nego pre desetak dana. Sada je najskuplji paradajz 130 dinara, a kvalitetan može da se nađe i za 70 - rekao je Dobrivoje Jović, prodavac sa Bajlonijeve pijace.

Omiljeno srpsko povrće sada ima realnu vrednost za ovo doba godine. Osim poplava koje su uticale na prinos, jedan od trgovaca na pijaci nam je rekao da prodavci cenu formiraju u zavisnosti od količine kojom raspolažu.

foto: Nebojša Mandić, Pavle Kunovčić

- Oni koji imaju manje količine povrća, više traže za kilogram, a oni koji dovezu više robe imaju cilj da što više prodaju, pa je tako kod njih cena niža - ispričao nam je Vladimir K., koji svoje povrće dovozi iz Leskovca.

U maloprodajnim objektima cena paradajza se kreće do 150 dinara, ali je kvalitet povrća dosta lošiji. Kilogram se u "Idei" nudi za 109,99 dinara, u "Aromi" za 149,99, dok u "Maksiju" košta 119,99.

Priprema zimnice će početi u toku sledećeg meseca, pa će tako i potražnja za pojedinim vrstama povrća biti veća. Kako su prodavci rekli, vrednost ni tada neće opasti, iako će porasti potražnja.

- Ovo je realna cena. Prodaja je bolja, više se kupuje. U septembru se priprema zimnica, ali vrednost neće pasti, jer je prošle godine u to vreme kilogram bio 70 dinara - ispričala nam je Marija I., trgovac na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu.

Osim paradajza, na pijacama i u supermarketima dominiraju paprike i krastavci. Cena krastavaca na pijacama je od 70 do 80 dinara, a paprike od 60 do 130. U maloprodajnim objektima vrednost ovog povrća nije viša od one na pijaci.

Poplave su najviše uticale na formiranje cena, a uz to trgovci imaju troškove kako bi svoju robu plasirali na pijacama. Potrebno je platiti prevoz, tezgu, ali i magacin u kojem drže povrće.

Trgovci koji svoje povrće dovoze iz leskovačkog kraja ispričali su da je cena paprika viša od uobičajene. Simbol ovog kraja se izvozi u inostranstvo i to najviše u Sloveniju, Grčku i Bugarsku.

- U moje selo svakog dana dolaze po dva šlepera koja odvoze paprike za Sloveniju. Proizvođačima se više isplati otkup na veliko, ali zato ih sada manjka na pijacama - rekla nam je Marija I.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.