SIVA EKONOMIJA ALKOHOLA CVETA: 80 odsto pića koje pijemo je nelegalno, Srbija gubi 100 miliona evra godišnje!
Siva ekonomija je gorući problem u industriji žestokih pića, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

strašno

SIVA EKONOMIJA ALKOHOLA CVETA: 80 odsto pića koje pijemo je nelegalno, Srbija gubi 100 miliona evra godišnje!

Ovaj alarmantan podatak iznela je Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića

Objavljeno:

Čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godišnje.

Ovaj alarmantan podatak iznela je Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića, navodeći da je siva ekonomija gorući problem u industriji žestokih destilata.

- Naša odgovornost je u ovom segmentu jako velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača - ukazuje Miloš Ilić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije. Ilić navodi da su pripremili plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola. - Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila kao i u industriji kafe i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije - kaže Miloš Ilić. Prema njegovim rečima, doprinos države treba da bude u dodatnom angažmanu inspektora, njihovoj edukaciji i opremi. Smatra da su gubici države zbog sive ekonomije u oblasti alkohola znatno veći nego što bi bila investicija u dodatne službenike u inspekcijama.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da PKS u poslednje dve godine aktivno radi na borbi protiv sive ekonomije, jer je za privredu to jedan od prioriteta. - Upravo hodogrami jesu jedan od načina kako stvari mogu da se rešavaju sistemski tako što će i svi nadležni organi, a sa druge strane privreda, zajedno raditi na smanjenju sive ekonomije i na stvaranju fer i konkurentnog tržišta - rekao je Malinović. Za rešavanje tog problema, navodi Malinović, potreban je zajednički radi, ali i ukazivanje na konkretne probleme koji se dešavaju u praksi i na one koji nepošteno obavljaju svoju delatnost. Kako je rekao, sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom, a hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama.

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u PKS Ivan Urošević upozorio da je registrovanih proizvođači rakije sve manje.

"Rakija je naš nacionalni proizvod, jedan od retkih koji niko ne može da falsifikuje, pa čak ni Kinezi, s obzirom da se radi o proizvodu od voća sa našeg terena i ima svoje specifičnosti.", kaže Urošević. Broj registrovanih proizvođača rakije se stalno menja, a po poslednjoj evidenciji ima ih oko 500, dok ih je u 2009. bilo skoro 2.000, te da je nažalost broj onih koji se bave proizvodnjom rakije koje sistem ne vidi daleko veći.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.