Proizvodnja ove biljke donosi masne pare: Neprestano se prodaje, a raste kao iz vode
Plastenik i gajenje, Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

bićete puni kao brod

Proizvodnja ove biljke donosi masne pare: Neprestano se prodaje, a raste kao iz vode

Masne pare donosi proizvodnja jedne biljke

Objavljeno:

Posle deset godina proizvodnje pasulja na otvorenim poljima, Aleksandar Bogdanov (32) iz Đurđeva započeo je pre godinu dana da pravi četiri vrste namaza od šarenog pasulja, bez aditiva i konzervansa, i prodaje ih na noćnim bazarima.

U skorije vreme trebalo bi da njegovi namazi zauzmu mesto i na policama malih radnji i supermarketa.

U osvajanje tržišta krenuo je iz uslužnog pogona, mada dogodine planira da proizvodnju preseli na njegovo gazdinstvo u Đurđevo, kada kupi opremu. Bogdanov ističe da je zadovoljan kako kupci reaguju na namaze jer od deset potrošača koji ga probaju, osam odmah kupi.

Plastenici
Plastenicifoto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

I prodaja u Đurđevu ne ide mu loše, mada u svom mestu nije imao kupaca za pasulj sa njive. Namaze pravi od belog luka, zatim sa dodatkom sušenog paradajza i origana, čiji ukus podseća na pice, sa tek malo ljute paprike, i ljuti namaz od čili paprike. Bogdanov je počeo da se bavi poljoprivredom uz roditelje, inače organske proizvođače hrane, da bi od pre nekoliko godina krenuo samostalno, oslanjajući se na iskustvo koje je stekao uz oca i majku. – Profesionalni proizvođač pasulja postao sam pre pet godina i toliko sam se usavršio da maltene mogu biti siguran da dobar prinos neće izostati. Celokupnu proizvodnju navodnjavam jer jedino tako se sada zbog klimatskih promena pasulj može gajiti. Osim šarenog pasulja, sejem i zelenožuti – sumoraš i crni pasulj. Taj crni pasulj radim za mali broj poznatih kupaca. Njega sam počeo iz radoznalosti da gajim i mada sam znao da je odličan izvor biljnih proteina i vlakana i da se može koristiti u raznim jelima, od čorbe do variva i salata i namaza, nisam znao da je ukusniji od drugih sorti. Planiram i da od njega pravam namaze kada dođem do dobrog recepta – rekao je Bogdanov za Dnevnik.

Pasulj
Pasuljfoto: : Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Prema njegovim rečima, proizvodnja pasulja bolja je od bilo koje ratarske kulture zbog suše. Poljoprivrednici od primarnih poljoprivrednih kultura iz godine u godinu gomilaju dugove, dok u proizvodnji pasulja ima dobiti. Doduše, ne kao ranijih godina, jer već pet godina cena pasulja ide nadole. Ali povećavanjem prinosa pokušava da nadomesti nisku cenu.– Ima puno uvoznog pasulja koji obara cenu domaćem. Međutim, nazad se ne može. Započeo sam posao i ne odustajem, pokušavam da preradom u namaze dođem do veće dobiti – kazao je Bogdanov. Dodao je da je bio zaposlen, ali da je brzo vratio radnju knjižicu, jer je bio rastrzan između obaveza na njivi i onih u preduzeću. – Nisam se dugo premišljao, koliko god je velika odgovornost samostalno privređivati, poljoprivreda daje veće mogućnosti, od kojih je najvažnije da obrađujem svoje njive iz svog domaćinsta. Prednost se ogleda i u tome što mogu bolje da rasporedim slobodno vreme i više se posvetim deci kojih imam troje – naveo je Bogdanov.

Bonus video:

02:04

VODOINSTALATERIMA I ELEKTRIČARIMA SE NUDI PLATA I DO 2000 EVRA! Stari zanati u rangu sa programiranjem, Turinski: Mladi ne žele da se bave ovakvim poslovima!

(Espreso/Kamatica/Dnevnik/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.