SAT NAPLAĆUJU 156 EVRA, A NE IZLAZE IZ KUĆE! Frilenseri koji se bave OVIM POSLOVIMA zarađuju bogovski
Posao od kuće, Foto: Promo, Filip Plavčić

posao od kuće

SAT NAPLAĆUJU 156 EVRA, A NE IZLAZE IZ KUĆE! Frilenseri koji se bave OVIM POSLOVIMA zarađuju bogovski

Upworkovi stručnjaci analizirali su koje veštine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu

Objavljeno:

Među najtraženijim veštinama ove godine našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtuelna asistencija.

Frilens platforma Upwork nedavno je objavila spisak najtraženijih veština na tržištu rada za 2024. godinu na osnovu zarada frilensera.

Frilenserka
Frilenserkafoto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Da bi sastavili spisak, Upworkovi stručnjaci analizirali su koje veštine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu, a koje gube na popularnosti, pojasnila je Margaret Lilani, potpredsednica odseka za isporuku talenata u toj kompaniji za CNBC.

Među najtraženijim veštinama našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtualna asistencija, a posebno tražena ove godine je i analiza podataka, prenosi Poslovni dnevnik.

Inače, analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike te donose uvide o tome kako poboljšati poslovanje firme.

Njihov posao ima velik utecaj na poslovne procese, kazala je Viki Salemi, stručnjakinja za zapošljavanje iz Monstera. Takvi stručnjaci obično imaju diplomu iz područja računarskih nauka ili statistike ili položen online kurs putem univerziteta, Googlea ili Coursere.

Svoju ekspertizu na Upworku naplaćuju do 156 evra po satu.

Rad od kuće
Rad od kućefoto: Profimedia

Analiza podataka je veština koja se kontinuirano razvija, pogotovo s procvatom veštačke inteligencije (AI) u poslednje vreme.

Iako ta veština na tržištu rada nije novost, danas se svodi na “korištenje veštačke inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida” o poslovanju, tumači Lilani.

Najbolji analitičari podataka na tržištu zbog toga su oni koji pri obavljanju posla znaju vešto da iskoriste mogućnosti AI alata koji se “razvijaju ludom brzinom”, zaključila je.

Bonus video:

00:23

Zarada na Tiktoku

(Espreso / Poslovni dnevnik / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.