OVAJ POSAO U SRBIJI DONOSI I DO 1.000 EVRA: Ne treba diploma, sami određujete radno vreme, a opet nema ko da radi
Posao, Foto: Profimedia

DEFICITARNO ZANIMANJE

OVAJ POSAO U SRBIJI DONOSI I DO 1.000 EVRA: Ne treba diploma, sami određujete radno vreme, a opet nema ko da radi

Potražnja za uslugama higijeničarke izuzetno velika

Objavljeno:

Uz oglase kojim se traže njihove usluge gotovo obavezno piše da su hitno potrebne. Iako mogu da zarade i po 1.000 evra mesečno i da sami određuju svoje radno vreme, na njih se nedeljama čeka. Čistačima i čistačicama proteklih godina znatno je porasla cena, najviše ako rade u sopstvenoj režiji. Bez obzira na to, većina ovaj posao zaobilazi.

Nedostatak higijeničarki prvi put se javio u vreme epidemije korona. Proteklih godina većina njih radi samostalno kada sami određuju kada će, kod kog klijenta i koliko da rade jer im poslodavci u firmama nude po 50.000 do 60.000 dinara. Upravnik zgrade u Beogradu, ponudio je platu od 90.000 dinara i sve doprinose za mesečni rad u čišćenju zajedničkih hodnika i prostorija zgrade. Ni posle dva meseca još nije našao čistačicu, koja bi u zgradi radila pet dana nedeljno za toliku zaradu.

- Taj problem je posebno veliki u Beogradu i drugim većim gradovima - kaže Miloš Turinski iz "Infostuda". - Velika je potražnja za higijeničarkama, pa im je cena nedavno porasla sa 500 na 700 dinara po satu. Toliko se naplaćuje čišćenje domaćinstva, pa oni mesečno mogu da zarade i do 120.000 dinara. Rezultati istraživanja koje smo radili pre nekoliko godina pokazuju da taj posao mladi neće da rade i da te usluge uglavnom nude starije žene. Mnoge od njih dođu ujutru iz unutrašnjosti u veći grad i po podne se vraćaju svojim kućama posle nekoliko sati rada.

Čistačica
Čistačicafoto: Profimedia

Prema njegovim rečima, poslom čistača se često bave žene koje su zaposlene na drugim radnim mestima, ali tako dopunjavaju svoj budžet. Koliki je manjak ovih radnika najbolje znaju u agencijama za čišćenje, gde konkurs za zaposlenje higijeničara traje non-stop.

- Posla ima i previše, ali ne i radnika - kaže nam vlasnica jedne agencije za održavanje poslovnih prostorija. - Nije da nam se ne javljaju žene, dolaze na razgovor i sve ih prihvatamo. Jer sada je luksuz nekog radnika odbiti. Pristanu i na platu, ali kada im zakažemo vreme i lokaciju gde treba da rade, dešava nam se da se većina ne pojavi. Mnogo puta sam sama trčala da završim posao, jer ugovoreno mora i da se ispoštuje.

Da je danas potrebno vreme naći i dogovoriti dolazak žene koja bi stan ili kuću dovela u red, znaju brojni građani kojima su tražili takve usluge.

- Mesec dana tražim nekog da mi očisti stan - kaže nam Maja S. iz Beograda. - Imam bebu i jednostavno ne mogu da stignem da neke veće poslove u kući, poput pranja prozora i kačenje zavesa ili ribanje podova završim sa detetom u ruci. Dešavalo mi se da se dogovorim, prihvatim sve njihove uslove i vreme kada će doći i cenu, ali se jednostavno ne pojave. Napokon sam se dogovorila sa ženom iz Kovačice, čiji sam kontakt dobila na preporuku prijatelja.

Čistačica
Čistačicafoto: Marina Lopičić

Ponekad moram i da odbijem

Poslom čišćenja i održavanja poslovnih prostorija, kuća ili stanova, Slavica iz okoline Novog Sada se bavi da bi popunila svoj kućni budžet. Najbolja su joj reklama njeni klijenti i bukvalno svakog dana ide u drugu porodicu da bi im očistila dom. Kaže da se ne libi da zasuče rukave i zaradi neki dinar sa strane. Vikendom kada nema obaveza na svom poslu radi i po osam sati, ali tokom radne nedelje dva do četiri sata dnevno.

- Pare dobijam na ruke i to uopšte nije loše - kaže Slavica. - Time pokrivam sve dnevne potrebe moje porodice, pa mi plata ostane čista za ostale troškove. Zovu me svakodnevno i nekad jednostavno moram da odbijem ljude, jer nemam vremena.

Bonus video:

04:10

DA LI STE ČULI ZA OVAJ ZANAT? Kako nema više STRAŠNIH ZIMA kao nekada, I OVAJ NEPROCENJIVI ZANAT IZUMIRE!

(Espreso / Novosti / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.