OD OVIH STVARI KOJE INAČE BACATE U SMEĆE MOŽETE DA ZARADITE DOBRE PARE: Ovo je aktuelni cenovnik, KO BI REKAO!
Kontejner, Foto: RINA

cene sekundarnih sirovina 2024

OD OVIH STVARI KOJE INAČE BACATE U SMEĆE MOŽETE DA ZARADITE DOBRE PARE: Ovo je aktuelni cenovnik, KO BI REKAO!

Evo kolike su cene sekundarnih sirovina

Objavljeno:

Javna komunalna preduzeća objavljuju periodično nove cenovnike otkupa sekundarnih sirovina za fizička lica.

Jedno od poslednjih koje je izdalo cenovnik, bilo je Javno komunalno preduzeće „Drugi oktobar“ Vršac. Kroz njihov izveštaj, mogu se videti određene cene otkupa sekundarnih sirovina.

Kilogram papira prema cenovniku otkupa je 7 dinara, dok je lim 17. Za akumulator daju 48 dinara (po kilogramu). Mesing je 350 dinara, dok je staklo 13.

Alu folija košta 20 dinara.

Aluminijumska folija
Aluminijumska folijafoto: Profimedia

4 načina da zaradite novac na stvarima koje inače bacate u smeće

Nisu sirovine jedino što se može preprodati. Prema istraživanju "Environment America Research & Policy Center" stare stvari čine više od 12% svetskog smeća (od kojih većina završava na deponijama). Kako da kao pojedinac stanete da put tome i imate neke koristi?

Jednostavno, stare stvari možete da unovčite ukoliko znate kako. Pogledajte 4 različite vrste starih stvari ili proizvoda od kojih možete da zaradite:

Jestivo ulje

U Srbiji postoji nekoliko kompanija koje se bave otkupom i transportom jestivih ulja. Upravo ovakvo poslovanje predstavlja vid reciklaže koji je koristan ne samo kompaniji već i građanima. Ulje koje koristite u domaćinstvo za spremanje hrane možete tokom dužeg vremenskog perioda da skladištite u adekvatnu posudu, a zatim, kada skupite određenu količinu, da prodate.

Elektronski uređaji

Koliko puta ste u kući pronašli stari telefon, punjač ili televizor koji skuplja prašinu? Umesto da ih čuvate za "uspomenu" možete od njih da zaradite. Takođe, mnoge prodavnice elektronike vrše otkup ili zamenu električnih uređaja. Na taj način možete da ostvarite određeni popust.

Metali

Da li vam je poznata rečenica "Kupujemo staro gvožđe, akumultore, veš mašine...?". Mnogi su je više puta čuli od lokalnih otkupljivača koji prolaze krajem uzvikujuću na megafon. Ukoliko u kući posedujete neke od metala, poput bakra (jedan od najvrednijih otpadnih metala na svetu zbog svoje široke primene u različitim industrijama), aluminijuma, starog gvožđa, obratite se otkupu sekundarnih sirovina.

Odeća

Odeća
Odećafoto: Profimedia

Takođe, tekstil je još jedan od najvećih zagađivača na planeti. Brza moda je nažalost dovela do velike proizvodnje i potrošnje odeće, ali i njenog problema odlaganja. U poslednje vreme veoma popularna je polovina odeća, što govori sve više novootvorenih "seknd hend" radnji po Srbiji, ali i u svetu. Ukoliko u ormaru imate odeću koja vam je mala ili vam više ne odgovara, jednostavno vam se ne sviđa, uvek možete da je prodate. Umesto da završi u smeću neko drugi će uživati u njoj.

Bonus video:

01:22

DRAGAN JE BESKUĆNIK, ŽIVI U STRAVIČNIM USLOVIMA A 140 PUTA JE DONIRAO KRV: Nemam za hranu, jedino sam za svoju slavu JEO TRI PUTA!

(Espreso / BlicBiznis / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.