KAKO SE RAČUNA BENEFICIRANI RADNI STAŽ ZA PENZIJU? Dva KLJUČNA USLOVA moraju biti ispunjena
Penzioneri, Foto: Ana Paunković, Profimedia

PENZIONERI

KAKO SE RAČUNA BENEFICIRANI RADNI STAŽ ZA PENZIJU? Dva KLJUČNA USLOVA moraju biti ispunjena

Prilikom ostvarivanja prava na starosnu penziju moraju da budu ispunjena dva uslova kada osiguranik ima beneficirani radni staž

Objavljeno:

Čitalac koji se sprema na odlazak u penziju sledeće godine kaže da je radio na brodu i ima beneficirani radni staž.

On na svakih godinu dana ima još 3 meseca staža plus dve godine kod kojih se na svaku godinu dodaje dva meseca.

Sledeće godine idem u penziju pa me zanima kako se računa sniženje starosne granice u takvim slučajevima, pitao je on Fond PIO.

Kako kažu iz nadležne institucije, prilikom ostvarivanja prava na starosnu penziju moraju da budu ispunjena dva uslova kada osiguranik ima beneficirani radni staž.

1 / 6 Foto: Beta / Dragan Gojić

Jedan uslov je broj godina provedenih na radnim mestima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem da bi se beneficirani radni staž računao sa uvećanim trajanjem prema stepenu uvećanja, tj. da je proveo kumulativno najmanje 10 godina na radnom mestu na kome se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Drugi uslov za snižavanje starosne granice je da se ona snižava prema stepenu uvećanja staža.

Osiguraniku koji je na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem navršio najmanje 2/3 od ukupno navršenog staža osiguranja, starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju snižava se zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu.

Za precizno utvrđivanje prava na snižavanje starosne granice i uslova za starosnu penziju kada osiguranik ima i beneficirani staž potreban je uvid u precizne podatke o stažu i beneficijama, pa je ipak neophodno direktno se obratiti Filijali.

Možete da se obratite službi pravne pomoći u nadležnoj filijali Fonda, savetuju.

Uvidom u listing M4, radnu knjižicu i uverenje o stažu sa uvećanim trajanjem pravnik će Vam dati konkretan savet ili uputstvo o daljem postupanju, s obzirom da se datum sticanja prava na starosnu penziju utvrđuje za svakog osiguranika posebno.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Glas osiguranika / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.