DA LI JE MOGUĆE "DOKUPITI" RADNI STAŽ ZA PENZIJU AKO STE RADILI 14 GODINA? Stigao je odgovor PIO fonda
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PENZIONERI

DA LI JE MOGUĆE "DOKUPITI" RADNI STAŽ ZA PENZIJU AKO STE RADILI 14 GODINA? Stigao je odgovor PIO fonda

Ljudi su u dilemi da li se može dokupiti radni staž za penziju

Objavljeno:

Da biste u Srbiji otišli u penziju morate da imate najmanje 15 godina radnog staža, a od 1. januara svi penzioneri koji su sa ovim stažom otišli u penziju mogu da očekuju da će im primanja "porasti" na 10.715 dinara.

Jedna žena koja ima 14 godina radnog staža pitala je da li se staž za penziju može "dokupiti".

Rođena sam 1960. godine i ove godine bih ispunila uslov za penziju ali imam nepunih četrnaest godina staža i trenutno nisam u radnom odnosu. Ako ne uspem da nađem posao i ispunim još tu jednu godinu staža, da li mogu da dokupim staž koji nedostaje da bih imala pravo na penziju?

Prema važećim propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nije moguće dokupiti staž, odnosno nije moguće jednokratnom uplatom doprinosa nadomestiti staž do uslova za penziju.

1 / 6 Foto: Beta/Dragan Gojić

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, tačnije odredbama člana 15, omogućeno je da građani sami uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Sva lica koja su na ovaj način uključena u osiguranje, u periodu njegovog trajanja ostvaruju staž osiguranja koji je izjednačen sa drugim osnovama osiguranja i uračunava se kako za sticanje uslova za penziju, tako i za utvrđivanje mesečnog iznosa penzije. Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, a na zahtev lica može se steći najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Doprinosi po ovom osnovu se uplaćuju mesečno na jednu od 13 ponuđenih osnovica a detaljnije se možete informisati na zvaničnom sajtu Republičkog fonda PIO www.pio.rs.

U toku trajanja osiguranja moguće je podneti zahtev za izmenu osnovice osiguranja na osnovu koje se obračunava doprinos, a prestanak osiguranja utvrđuje se takođe na zahtev stranke.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Glas osiguranika / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.