PROŠLE GODINE ZABELEŽEN SKOK OD 19 ODSTO: Stručnjak za Espreso otkrio hoće li 2024. PASTI CENE POLOVNIH AUTOMOBILA!
Foto: Privatna arhiva, AP Photo Matt York

CENE POLOVNIH AUTOMOBILA U SRBIJI

PROŠLE GODINE ZABELEŽEN SKOK OD 19 ODSTO: Stručnjak za Espreso otkrio hoće li 2024. PASTI CENE POLOVNIH AUTOMOBILA!

Cene polovnih automobila prošle godine su "skočile" za 19 odsto, a stručnjak nam je otkrio šta se može očikaviti na domaćem tržištu polovnjaka ove godine

Objavljeno:
Marina Letić

Tržište polovnih automobila u Srbiji protekle godine se suočilo sa značajnim rastom cena.

Različiti faktori uticali su na nagli skok cena, a jedan od njih je inflacija koja nije zaobišla ni ovo tržište.

Kakva su očekivanja u 2024. godine i da li će doći da nastavka trenda rasta cena ili kupci mogu očekivati njihov pad, pitali smo Borisa Ćorovića, generalnog sekretara "Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova".

Naš sagovornik se prvo osvrnuo na procenat rasta prosečnih cena polovnih automobila 2023. godine u odnosu na 2022. godinu i otkrio šta je uslovilo taj rast.

- Prosečne cene polovnih automobila na tržištu Srbije porasle su u 2023. godini za oko 19 odsto, pre svega usled globalne turbulentne geopolitičke situacije, rasta inflacije u mnogim evropskim državama, ali i povećanih troškova uvoza polovnjaka u našu zemlju (ekološka taksa, cena uverenja AMSS-a itd.), navodi Boris Ćorović za Espreso.

Boris Ćorović
Boris Ćorovićfoto: Privatna arhiva

Geopolitički sukobi, sankcije i trgovinski sporovi uslovili su povećanje troškova uvoza vozila i delova, što je imalo direktan uticaj na krajnje cene za potrošače.

Takođe, rast inflacije je rezultirao većim pritiskom na tržište polovnjaka, te su uvoznici bili primorani da podignu cene kako bi pokrili troškove.

Sve ono što je dodatno finansijski opteretilo uvoznike, platili su krajnji potrošači.

Kako se navodi u analizi sajta Polovni automobili, prosečna cena svih putničkih automobila u januaru prošle godine iznosila 8.454 evra, da bi u decembru dostigla 9.981 evro, što je rast od 18 procenata.

Polovni automobili / ilustracija
Polovni automobili / ilustracijafoto: EPA

Kakva su očekivanja 2024. godine?

Kada je reč o očekivanjima za tekuću godinu, primetne su različite projekcije.

- Na nivou tržišta EU, prema relevantnim istraživanjima mreže prodavaca polovnih automobila, očekuje se pad cena polovnih automobila u 2024.godini. Ovaj stav je posebno izražen kod italijanskih i nemačkih prodavaca, gde 72 odsto, odnosno 64 odsto očekuje pad cena. Niže cene očekuje i više od polovine ispitanika u Francuskoj i Holandiji, navodi naš sagovornik.

Međutim u Srbiji, kako ističe Ćorović, prema anketi sajta „Polovni automobili", domaći trgovci polovnjacima veruju da će cene rasti i u 2024. godini.

S obzirom na i dalje nestabilnu geopolitičnu situaciju i potencijalne promene u regulativama vezanim za ekološke takse i uvoz, nije isključeno da će cene polovnjaka ostati na visokom nivou.

- Razlika u očekivanjima domaćih i evropskih trgovaca ne predstavlja iznenađenje, jer je na našem tržištu najavljeno nekoliko velikih promena, pre svih potencijalna zabrana uvoza polovnih automobila, standarda Euro 3 i Euro 4 (godišta 2001 – 2009) što će podići definitivno cene takvih modela koji se već nalaze u Srbiji i nude se na oglasima, podseća Boris Ćorović, generalni sekretar "Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova".

Polovni automobili / ilustracija
Polovni automobili / ilustracijafoto: Profimedia

Ukoliko se nastavi trend rasta, cena polovnih automobila bi mogla "skočiti" 15 odsto.

- Nezahvalno je precizno prognozirati, ali verujem da bi to bilo otprilike na nivou 10 odsto do 15 odsto, istakao je Boris Ćorović za Espreso.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso / Polovni automobili/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.