OBRATITE PAŽNJU DA POSLE NE BISTE KUKALI! Ovo svi zaborave da provere kad kupuju POLOVNI AUTOMOBIL, a VAŽNO JE
Polovni automobili, Foto: Nemanja Pančić

oprez!

OBRATITE PAŽNJU DA POSLE NE BISTE KUKALI! Ovo svi zaborave da provere kad kupuju POLOVNI AUTOMOBIL, a VAŽNO JE

Tako ćete na vreme znati kako da reagujete ukoliko dođe do bušenja

Objavljeno:

RUN-FLAT gume imaju toliko ojačane bokove da čak i u slučaju potpunog gubitka pritiska vazduha, na njima može da se nastavi vožnja. Imaju i prednosti i mane.

Run-flat (run flat ili ran-flet) gume koriste se već dugo, a kod mnogih modela postale su standard. Stoga je možda koristan savet da pre kupovine novog ili "novijeg" automobila proverite da li koristi ran-flet gume. Tako ćete na vreme znati kako da reagujete ukoliko dođe do bušenja gume, koje gume da kupite kada dođe vreme za zamenu i slično.

Da naglasimo, ne bavimo se ran-flet gumama sa nosećim "prstenom" na sredini koji na sebe preuzima teret kada se guma probuši ili samozaptivajućim gumama, već isključivo onima sa ojačanim bokovima.

Kada se ran-flet guma probuši, koliko još može da se vozi i kojom brzinom?

Nakon bušenja ran-flet gume, možete da nastavite da vozite npr. još 80 km brzinom od 80 km/h. Ovo "pravilo" važi kod većine ran-flet guma, odnosno kod većine proizvođača, ali uvek postoje izuzeci.

Gume
Gumefoto: Profimedia

Stoga proverite šta konkretno važi za samu gumu, ali i šta piše u uputstvu za automobil.

Takođe, nije isto da li se krećete brzinom od 80 km/h ili 50 km/h. Što sporije vozite, ran-flet guma može duže da izdrži. Tu su i drugi faktori, kao što su opterećenje vozila, način i uslovi vožnje (krivine, oštra skretanja, loš put, itd.), spoljašnja temperatura i slično.

Bonus video:

00:05

Pčele nagrnule na automobil u Mirijevu

(Espreso / Nportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.