ZA JEDNU GRUPU GRAĐANA LEŽE VEĆA UPLATA! Evo KOLIKO tačno iznosi pomoć
Deca, Foto: Petar Aleksić

važno!

ZA JEDNU GRUPU GRAĐANA LEŽE VEĆA UPLATA! Evo KOLIKO tačno iznosi pomoć

Ministarstvo za brigu o porodici je obavestilo javnost da je povećan dečiji dodatak

Objavljeno:

Dečiji dodatak od 1. januara ove godine povećan je za 61 dinar, pa sada iznosi 4.120 dinara. Isti dodatak za porodice sa jednim roditeljem dečiji sada je 5.356 dinara, 1. jula prethodne godine bio je 5.277 dinara, što znači da je za ovu kategoriju on za šest meseci „skočio“ za 79 dinara.

Na sajtu Ministrstva za brigu o porodici navodi se i da je visina dečijeg dodatka koji primaju roditelji čija deca imaju smetnje u razvoju ili invaliditet uvećana sa 6.089 na 6.180 dinara. Dakle, za 91 dinar.

Najveći dodatak primaju deca koja ispunjavaju uslove po više osnova – 7.416 dinara mesečno. Pre šest meseci, taj iznos bio je manji za 109 dinara, piše Nova ekonomija.

Deca
Decafoto: Profimedia

Iznos dečijeg dodatka se usklađuje dva puta godišnje – 1. januara i 1. jula – na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cena.

Iznos se određuje Uredbom o nominalnim iznosima i načinu usklađivanja cenzusa za ostvarivanje prava na dečiji dodatak i visini i načinu usklađivanju iznosa dečijeg dodatka.

Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod porodice, ostvaren u prethodna tri meseca, po članu porodice ne prelazi 12.178 dinara.

Za jednoroditeljske porodice, taj iznos ne sme da pređe 15.832 dinara po članu porodice, dok je za staratelje i roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom za koje postoji mišljenje interresorne komisije taj iznos 14.614 dinara.

Predsednik Aleksandar Vučić je u planu „Srbija 2025“, odnosno pre četiri godine, najavio da će za mere populacione politike biti izdvojeno 200 miliona evra.

 Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: Printscreen/Pink Tv

Sredinom meseca, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece za 2024. godini, za šta je opredeljeno 400 milona dinara.

U te namene bi spadalo povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognuta oplodnja, savetovališni rad, zaštita dece obolele od autizma i pomoć majkama u svakom pogledu, prilikom trudnoće i rađanja dece.

Kada je u pitanju roditeljski dodatak, zahtev za ostvarivanje prava na njega podnosi jedan od roditelja, odmah nakon rođenja a najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

Roditeljski dodatak za prvo dete trenutno iznosi 371.614 dinara i isplaćuje se jednokratno, dok je pre šest meseci iznosio 366.122 dinara. Na predstavljanju programa „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“ predsednik Srbije je najavio povećanje ovog davanja od aprila ili maja ove godine na 500.000 dinara.

Za drugo dete povećanje će biti sa dosadašnjih 329.643 dinara na 600.000 dinara.

„Za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć“, rekao je predsednik, a trenutna pomoć za treće dete iznosi 1.9 miliona dinara, dok je za četvrto taj iznos 2,9 miliona dinara.

Sem za prvo dete, iznos se ne isplaćuje jednokratno već u ratama i to na dve i deset godina.

Ukupan broj korisnika socijalne zaštite na evidenciji Centra za socijalni rad u 2022. godini iznosio je 707.188, dok je taj roj pre deset godina (2012) iznosio 631.703.

Prema podacima RZS-a, deca do 17 godina imaju stopu rizika od siromaštva 20,3 odsto.

Bonus video:

01:08

ZA MNOGE PORODICE DEČJI DODATAK OD 3.000 JE PRILIKA DA JEDU! Jovana iz Centra za mame rastužila pričom o siromaštvu

(Espreso/ Nova ekonomija/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.