GODIŠNJA MEDIJSKA KONFERENCIJA DELTA HOLDINGA: Težnja ka tehnološki bogatijoj budućnosti i održivom poslovanju
Godišnja konferencija Delta Holdinga, Foto: Tamara Trajković

ekonomija

GODIŠNJA MEDIJSKA KONFERENCIJA DELTA HOLDINGA: Težnja ka tehnološki bogatijoj budućnosti i održivom poslovanju

U Sava Centru 30. januara 2024. godine se održala godišnja medijska konferencija Delta Holdinga

Objavljeno:

Na godišnjoj medijskoj konferenciji kompanije Delta Holding koja se održala 30. januara u Sava Centru u Beogradu predstavljeni su, od strane članova odbora kompanije, rezultati ostvareni u 2023. godini kao i planovi za 2024 godinu.

Na potečku Mina Tadić je najavila konferenciju i napomenula da kroz 33 godine rada Delta Holding insistira na zdravom i održivom poslovanju.

Konferenciji je prisustvovao i Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta Holding.

Miroslav Mišković
Miroslav Miškovićfoto: Tamara Trajković

Prva govornica bila je Milka Vojvodić, CEO, koja je podsetila da je kompanija Delta Holding uložila 118 miliona evra u Sava Centar, zgradu i instituciju koja je bila i treba da ostane simbol Beograda. Potom je Vojvodić govorila o inflaciji kao problemu sa kojim su se svi susreli tokom 2023. godine, pa i Delta Holding. No, kompanija je uspela da zaradi 860 miliona evra u 2023. godini, 12% više nego 2022. godine, a ebidu je u 2023. godini bio 80 miliona evra to jest 18% više nego u 2022. godini.

Milka Vojvodić
Milka Vojvodićfoto: Tamara Trajković

Članice su uložile 140 miliona tokom 2023. godine, a u naredne tri godine, prema rečima Vojvodić, planirano je ulaganje vredno više od 900 miliona evra.

U budžet Republike Srbije uplaćeno je 180 miliona evra.

Kompanija Delta Holding očekuje velike prihode tokom 2024. godine, preko milijardu evra, a smatraju da bi ebidu trebalo da bude preko 110 miliona evra. Angelina Dekić je potom govorila o rekonstrukciji Plave sale u Sava Centru koja će imati oko 4000 mesta a koja će biti svečano otvorena u septembru 2024. godine.

Angelina Dekić
Angelina Dekićfoto: Tamara Trajković

Tokom 2024. godine očekivana je realizacija tri monumentalna projekta, jedan u Novom Sadu vredan 85 miliona evra - Delta iron, te dva u Beogradu - Delta Land vredan 450 miliona evra i Delta District vredan 250 milona evra. Andrej Sorović je upoznao prisutne sa snažnim rastom hotelskog biznisa, te podsetio na nekoliko hotela koji su u vlasništvu Delta Holdinga: Indigo, Raddison Collection sa 263 soba, InterContinental Ljubljana, Crowne Plaza koja je i renovirana, to jest svih 374 soba, svi holovi, recepcija, a pridodat je i novi restoran Prime.

Sorović je potom najavio i nove hotele među kojima je i InterContinental Beograd čija izgradnja je vredna 100 milona evra.

Andrej Sorović
Andrej Sorovićfoto: Tamara Trajković

Luka Popović, direktor Delta Agrara, istakao je zaradu od 14 miliona evra u 2023. godini, i naglasio planirano ulaganje u tehnologiju vredno 31 milion evra tokom 2024. godine.

Razumejući savremeno doba, Delta Agrar ulaže i u digitalizaciju, te je tokom 2023. godine mapirano 90% zemljišta od ukupnih 700 hektara.

Za 2024. godinu naveo je ideju robotizacije, to jest isprobavanja berbe jabuka uz pomoć robota.

Luka Popović
Luka Popovićfoto: Tamara Trajković

Od izvoza tokom 2023. godine zarađeno je 70 miliona evra širom sveta. Težnja Delta Agrara je proširenje tržišta na ceo prostor Azije.

Delta Agrar je prvi u Srbiji u proizvodnji u više kategorija, među kojima je i prvi proizvođač semenki, distributer pšenice, prvi u kvalitet mleka (Meggle). Aleksandra Đurđević iz Delta Auta podesitla je da je njena firma uvoznica automobila marki BMW, Mini, Maserati.

Tokom 2023. godine prodali su 3800 vozila, te je stopa prodaje skočila za 11%.

Aleksandra Đurđević
Aleksandra Đurđevićfoto: Tamara Trajković

Takođe, u 2023. godini se dogodila i rekordna prodaja luksuznih vozila. Naime procenat prodatih automobila koji koštaju preko 100 000 evra je neverovatnih 40 posto. Među novitetima koje planira Delta Auto osmislio je i novi multibrend salon koji će olakšati kupcima izbor vozila.

Lazar Petrović iz Delta Dmd-a, istakao je liderstvo u distribuciji proizva poput Ferrero ili Tikveš, te istakao prihod od 50 miliona evra u Crnoj Gori.

Takođe u Crnoj Gori, Delta Dmd je postao distributer godine 2023. za Ferrero u regionu.

Lazar Petrović
Lazar Petrović foto: Tamara Trajković

Prema Petroviću planirano je 100 miliona evra prihoda za 2024. godinu, kao i proširenje na nova tržišta. Kako su 2023. godine ostvarili širenje na Hrvatsko tržište, za 2024. godinu cilj su Albanija i Makedonija. Marija Desivojević Cvetković je za kraj anticipirala težnje i ciljeve Delta Holdinga.

Kao novi model poslovanja za Delta Holding, e-commerce platlorme Ananas danas ima oko 900 partnera, a broj artikala se utrostručio od početka te doveo do 30 miliona evra prodaje u 2023. godini.

Marija Desivojević Cvetković
Marija Desivojević Cvetkovićfoto: Tamara Trajković

Želja u vezi sa radom Ananasa jeste ekspanzija na tržište Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Fokus za 2024. godinu za celokupno poslovanje Delta Holdinga jeste veća upotreba veštačke inteligencije. Do sada je četrnaest projekata bazirano na AI u 2023. godini poput pretrage i generičkog opisa artikla.

1 / 13 Foto: Tamara Trajković

Zatim imajući u vidu da tehnologija ima i mane, Delta Holding će obratiti pažnju na cyber security i ojačati svoju bezbednosnu internet mrežu. Na kraju, Desivojević Cvetković istakla je i srž etičknosti kompanije - briga o sredini i društvu - a to je održivo poslovanje koje se oslikava u korišćenju solarne energije, smanjene mase, reciklaže, insistiranja i vrednovanja različitosti, inkluzija, i jačanje projekta Gradimo bolji svet koji se sastoji iz tri grupe - Naše selo, Digitalno selo, Treći roditelj.

O kompaniji Delta Holding

Osnovana 1991. godine u Beogradu, kompanija Delta Holding trenutno zapošljava skoro 4000 ljudi na različitim lokacijama u Srbiji i regionu.

Kompanija posluje kroz 5 organizacionih jedinica: Delta Agrar grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate grupa, Delta Distribucija, Ananas e-commerce i nove tehnologije.

Kroz ovih 5 jedinica članice Delta Holdinga se bave agrikulturom, proizvodnjom hrane, izvozom i uvozom, zastupanjem međunarodnih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, e-commerc-om i novim tehnološkim poduhvatima.

Bonus video:

01:12

Immersive sala Sava centar

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.