NOVI SJAJ SAVA CENTRA: Ušli smo u staklenu palatu na obali reke nakon rekonstrukcije i ostali smo bez daha! (FOTO)
Rekonstruisani Sava centar, Foto: Tamara Trajković, Promo

isti, a opet drugačiji

NOVI SJAJ SAVA CENTRA: Ušli smo u staklenu palatu na obali reke nakon rekonstrukcije i ostali smo bez daha! (FOTO)

Danas su, nakon 20 meseci intenzivnog rada i otvorena vrata istorijski značajnog mesta

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Pre tačno tri godine u Gradskoj upravi Beograda na javnom nadmetanju za kupovinu Sava centra kompanija Delta Holding potvrdila je spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu.

Danas su, nakon 20 meseci intenzivnog rada i otvorena vrata istorijski značajnog mesta.

Mada sa spoljne strane nećete primetiti značajnu razliku, za to postoji razlog. Investitor se obavezao na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

Sava Centar
Sava Centarfoto: Tamara Trajković

Zamenjena je fasada po kojoj je ovaj objekat poznat, a koja je sada energetski efikasna, promenjene su celokupne instalacije, prostor je prekomponovan kako bi se dobile korisne površine za brojne događaje koji će se odvijati u Sava Centru. Tokom rekonstrukcije primenjen je različit niz građevinskih inovacija. Vodilo se računa i ozelenjavanju objekta i spoljašnjeg okruženja.

Poslovna zgrada Sava centra prostire se na skoro 30.000 kvadrata i u njoj su smeštene 46 sale različitog kapaciteta u koje može da stane više od 5.000 posetilaca, kancelarijski prostori i moderna šoping zona, kao i Plava dvorana sa uvećanim kapacitetom. Mada nije menjala svoj dosadašnji izgled, koncertna dvorana unapređena je u smislu akustike, komfora i tehnologije koja će sada pružati najmoderniji audio-vizuelni doživljaj.

Najvećna tehonološka inovacija objekta je Immersive sala koja je najveća u regionu. Reč je o potpuno uranjajućem iskustvu, potpunom utapanju u sliku i zvukovima koji se emituju sa svih zidova, kao i refleksijom na podnoj površini.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

Beograd ponovo može da bude domaćin kongresa, važnih političkih skupova, korporativnih i kulturnih događaja.

Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate rekla je da je za ceo tim Delta Real Estate, rekonstrukcija Sava Centra bio "životni projekat".

Angelina Nekić
Angelina Nekićfoto: Tamara Trajković

Ovde nije samo reč o građevinskom poduhvatu i investiciji, već o jednom višem cilju, o jednom javnom interesu, a najviše o emociji. Sava centar je svojevsrsni simbol Beograda i Srbije, a njegova arhitektura i zaštićeni delovi enterijera upotpunosti su očuvani ovom rekonstrukcijom. Ono što je naš veliki arhitekta, Stojan Maksimović, zamislio i realizovao ostaće sačuvano i ostaće za budućnost. To je upravo nama važno", rekla je Angelina Nekić i dodala da je Sava Centar sada moderan i energetski efikasan objekat.

Kako je sve počelo?

Sava Centar po projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića izgrađen je za rekordno vreme sedamdesetih godina prošlog veka za potrebe organizacije Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji. Radilo se usred zime, a ta zima bila je posebno oštra i hladna zbog čega su građevinci imali problem sa tvrdoćom betona. Jedan od inženjera KMG Trudbenik koje je gradilo objekat predložio je da se beton greje električnom strujom. Uprkos strahu da beton možda neće izdržati, ovo se pokazalo kao spasonosno rešenje.

Čuuveni arhitekta je tada rekao da je "Sava centar sagrađen da traje večno", a sa ovom parolom se slaže i Angelina Nakić i dodaje da je Delta Holding ovom rekonstrukcijom dopineo tome.

Tada se gradilo u dve faze, a na istom principu je izvedena i ova obnova. Prva faza obnove je završena i to u komercijalno-kongresnom delu i biće zvanično otvorena 14. novembra, dok se druga faza odnosi na Plavu dvoranu koja će biti otvorena na leto 2024. godine.

Planirana investicija od 50 milona evra kojom se Delta Holding obavezao pre 3 godine kupivši Sava Centar, premašila je ovu brojku, pa je do sada u obnovu uloženo više od 118 miliona evra. Kako je rekla Angelina Nekić, za to su tri razloga.

"Prvobitno stanje objekta koje smo zatekli, a koji je bio u devastiranom stanju, projektna dokumentacija se nije slagala sa onim što je bilo na terenu. Drugi razlog je rast cene energenata, rast cena građevinskog materijala, nedostatak radne snage i svi drugi izazovi sa kojim smo se borili tokom rekonstrukcije. Treći, i možda najvažniji razlog je to što smo želeli da primenimo najmoderniju tehnologiju gradnje i najmoderniju opremu koja postoji. Sve je to dopinelo da investicija bude na tom novou", objasnila je Angelina.

Kristina Milinčić, generalna Direktorka Sava Centar rekla je da je Sava Centar danas kongresni centar, poslovni cenatar i novi centar kulture.

Kristina Milinčić
Kristina Milinčićfoto: Tamara Trajković

O tome šta to znači za Beograd i Srbiju, Kristina Milinčić je objasnila da će, kada se na jednom mestu okupi više od 5.000 stranih gostiju, omogućiti okupiranost čitave destinacije - više posla za lokalne hotelijere, restorate, prevoznike, male biznise i različite pružaoce usluga. To je za Beograd i Srbiju veliki korak napred.

"Nemojmo zaboraviti da veliki kongresi u naš grad dovode i vodeće svetske eksperte iz različitih profesija, a to znači razmenu znanja, povezivanje sa vodećim ljudima i povezivanje sa najnovijim tehnologijama", rekla je direktorka.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

Bonus video:

01:12

Immersive sala Sava centar

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.