"NIŠTA IM VIŠE NIJE SVETO": Srbi besni zbog CENE BADNJAKA na pijaca, trgovci se utrkuju GDE ĆE BITI SKUPLJE!
Badnjak, Foto: Stefan Stojanovic

papreno

"NIŠTA IM VIŠE NIJE SVETO": Srbi besni zbog CENE BADNJAKA na pijaca, trgovci se utrkuju GDE ĆE BITI SKUPLJE!

Cena badnjaka na pijacama izazvala haos

Objavljeno:

Bliži se jedan od najradosnijih pravoslavnih praznika - Božić, ali i Badnji dan, i na beogradskim ulicama, pijačnim tezgama, ali i prodavnicama u ponudi su simboli ovog praznika - badnjak i mlado žito. Cene su raznolike, a najviše zavise od sadržaja ponuđenog aranžmana. Tako, na Bajlonijevoj pijaci najjeftiniji badnjak može da se pazari za 250 dinara.

Prodavci na beogradskim pijacama se utrkuju sa cenama, jer imaju veliku konkurenciju oko sebe. Međutim, cene i dalje nisu tako pristupačne, pa se one za badnjak kreću od 250 do čak 350 dinara, u zavisnosti od veličine i aranžmana.

Badnjak
Badnjakfoto: Stefan Stojanovic

Tu je i mlado žito u saksiji, koje kod većine košta 250 dinara. Međutim, ako želite da vaš sto za Badnji dan i Božić obogati neki aranžman ovih značajnih simbola praznika, moraćete da izdvojite za to i do 500 dinara.

S druge strane, tu su i prodavnice, koje svoje rafove pune ovim zaštitnim znakom pravoslavnog praznika, ali po znatno nižoj ceni. U jednom supermarketu badnjak košta svega 80 dinara.

Prodaja badnjaka
Prodaja badnjakafoto: Filip Plavčić

Božićna pšenica može da se kupi za 200 dinara, slama za 100, dok su darovi sa 310 dinara pali na 200. Najskuplje u ponudi u ovoj korpi je božićni venčić, koji košta 400 dinara i to na akciji pošto je prethodno bio 620 dinara.

Na pijaci smo zaustavili jednu Beograđanku Jelenu i upitali je šta misli o cenama badnjaka na beogradskoj pijaci, na šta je ona odgovorila:

- Sram ih bilo! Da li je moguće da je u marketu ista stvar tri puta jeftinija?! Jedna grančica 250 dinara? Stvarno su preterali! Ništa im više nije sveto, postali smo ovce za šišanje - poručuje ona.

Kako stvari stoje, za poštovanje pravoslavnih običaja ove zime moraćete dobro da određite kesu ukoliko žito niste za Nikoljdan sami posejali ili nemate šumu u blizini pa sami odete i odsečete badnjak.

Bonus video:

00:08

Nina Seničar američiki Božić proslavila po srpski

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.