U OVOJ DRŽAVI RADI 200 000 SRBA, A USKORO ĆE DOBIJATI I PENZIJU: PIO fond POTVRDIO vesti KAKO će se računati STAŽ
Penzioneri, Foto: Nenad Kostić

penzije

U OVOJ DRŽAVI RADI 200 000 SRBA, A USKORO ĆE DOBIJATI I PENZIJU: PIO fond POTVRDIO vesti KAKO će se računati STAŽ

Između 150.000 i 200.000 Srba u Australiji čekaju dobre vesti u vezi sa radnim stažom

Objavljeno:

Za manje od mesec dana, tačnije od 1. februara, svima koju su nekada radili u Australiji, priznaće se radni staž i na osnovu sporazuma o socijalnoj sigurnosti, godine rada provedene u ovoj zemlji računaće im se za penziju.

Ovaj sporazum je značajan, kako kažu u PIO fondu, za sve naše građane koji su radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno ovde žive i rade, a kojih ima između 150.000 i 200.000, prema procenama ambasade Republike Srbije u Кanberi.

- Po sporazumu svi koji su radili u jednoj od ove dve države moći će da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive. Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će radi ispunjenja uslova, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj zemlji ugovornici, s tim što se visina čeka određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi - objašnjavaju u Fondu.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić

NOVA PRAVILA I SA FRANCUZIMA

Posle obostrane ratifikacije, od 1. decembra 2023. godine važi i sporazum između Srbije i Francuske o socijalnoj sigurnosti, koji je potpisan u Beogradu, 6. novembra 2014. godine. Njime je obuhvaćena oblast zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvene zaštite, ali i osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, kao i dodatak za decu. Od pomenutog datuma prestala je da važi Opšta konvencija o socijalnoj sigurnosti između Jugoslavije i Francuske koja je potpisana 5. januara 1950. godine.

Pored toga, građani će moći pravo na penziju koje su ostvarili na osnovu propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta će se ići bez umanjenja visine davanja. To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati novac, bez umanjenja visine davanja.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

Bonus video:

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso/ Kurir/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.