OVI PENZIONERI SU DOBILI PO 10.000 DINARA: Od Nove godine i NOVE POGODNOSTI
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

PENZIONERI

OVI PENZIONERI SU DOBILI PO 10.000 DINARA: Od Nove godine i NOVE POGODNOSTI

Za penzionere sa najmanjim primanjima povećana je pomoć

Objavljeno: 12:28h

Prvi čovek Grada Milan Đurić, u novogodišnjem intervjuu za Novosadsku televiziju, naglasio je da Novi Sad očekuju veliki kapitalni projekti i investicije, ali i noviteti u socijalnoj politici i veće subvencije.

- Budžet iznosi 42 milijarde i 800 miliona dinara, a ono što je važno za građane je da je 12 milijardi kapitalni deo budžeta. Ono što mene izuzetno raduje je izgradnja 47 igrališta u 47 mesnih zajednica. Građani sami mogu da odlučuju gde žele da imaju igralište i pozivam ih da predlože. Nastavljamo sa asfaltiranjem brojnih ulica, kako prigrada tako i grada. "Vodovod i kanalizacija" će raditi u Petrovaradinu, u Dragoslava Srejovića i bunar jer Novi Sad ne sme da ostane bez vode kada su letnji dani.

On je istakao da je tokom 2023. godine postavljen i kamen temeljac za dve nove škole, a što se tiče PU "Radosno detinjstvo" početkom ove godine u novo obdanište u Miše Dimitrijevića treba da krene 225 mališana. Takođe, možemo i očekivati kompaniju "Lianbo" u radnu zonu Kać.

-To je investicija vrednosti 60 miliona evra i imaće oko 500 zaposlenih. Radimo parterno uređenje za garaže. Ploča na garaži Modene trebalo bi u narednih nekoliko nedelja da se stavi, nakon toga se raspisuje parter. Tako da očekujem da se sredinom godine završi. Nakon toga nas očekuje garaža u Šafarikovoj i na Ribljoj pijaci. Novi Sad bi trebalo da dobije 1.600 novih parking mesta. Razmišljamo da za porodilje stavimo besplatna parking mesta- tvrdi Đurić.

Gradska uprava za socijalnu brigu i dečiju zaštitu dobila je za 20 posto veći budžet, koji iznosi tri milijarde i 700 miliona dinara. Povećana su primanja za lične pratioce i personalne asistente, a za penzionere sa najmanjim primanjima povećana je pomoć sa 5.000 na 10.000 dinara.

1 / 3 Foto: Beta / Dragan Gojić

-Naši najstariji sugrađani treba da budu u fokusu, oni su podneli najveći teret na reformama naše zemlje. Od 1. januara ih očekuje novo povećanje penzija. Izgradili smo novi Dom penzionera u Kaću, saniralu u Futogu i Bukovcu, u Sajlovu napravili velelepni objekat. Gradsko obdanište je potpuno besplatno. U narednoj godini smo povećali subvenciju za roditelje čija deca idu u privatne vrtiće. To je povećanje skoro 50 posto. Mi sada izdvajamo 650 miliona dinara za privatne vrtiće, a za gradsko četiri i po milijarde dinara. To moramo da obezbedimo, da deca idu u zabavište i da roditelji mogu da rade. Težimo ka tome da se ukinu liste čekanja. Nekada je bilo par hiljada dece na listi čekanja, a sada par stotina. Mi smo do sada napravili šest vrtića.

Tokom ove godine, najavio je gradonačelnik, sređivaće se obala kanala DTD na Klisi. Doneta je odluka da se uradi pešačka i trim staza, kao i teretana na otvorenom, da ovaj deo grada dobije svoj kej. Tokom 2023. godine urađena je staza dugačka 20 kilometara, Novi Sad- Futog- Begeč.

-Bićemo prvi koji će krenuti da rade biciklistički most preko Dunava. Na starim pragovima pruge koja je išla ka Beočinu, takođe treba da se pravi biciklistička staza. Prvi put u istoriji grada kupljeno je 10 električnih autobusa. To je lepa nova stvar. Kupićemo 15 u 2024. godini, moramo da obnavljamo vozni park. Nekada je trebalo 208 autobusa ujutru, a sada ih treba 218- najavio je on.

Kraj 2023. godine obeležilo je polaganje kamena temeljca izgradnja nove toplane, prve koja će se raditi od 1985. godine.

(Espreso / Kurir / Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.